joi, 23 ianuarie 2014

Activități de bază în SharePoint Server 2010

Activități de bază în SharePoint Server 2010


Introducere în SharePoint 2010 Iată câteva activități și informații de bază care vă vor ajuta să învățați cum să utilizați Microsoft SharePoint Server 2010.
În acest articol

Prezentare generală SharePoint Foundation și SharePoint Server

SharePoint Foundation 2010 este tehnologia subiacentă site-urilor SharePoint care este disponibilă gratuit și se numea Windows SharePoint Services în versiunile anterioare. SharePoint Server 2010 se bazează pe tehnologia SharePoint Foundation pentru a furniza un cadru de lucru familiar și unitar pentru liste și biblioteci, administrarea și particularizarea site-urilor. Toate caracteristicile disponibile în SharePoint Foundation sunt disponibile și în SharePoint Server 2010.
Cu toate acestea, SharePoint Server 2010 extinde SharePoint Foundation, furnizând caracteristici și capacități suplimentare. De exemplu, atât SharePoint Server, cât și SharePoint Foundation includ șabloane de site pentru colaborarea cu colegii în site-uri echipă, bloguri și spații de lucru pentru întâlniri. Cu toate acestea SharePoint Server deține caracteristici îmbunătățite de lucru în rețele sociale, cum ar fi etichetarea și fluxurile de știri care ajută persoanele din organizația dvs. să descopere, să organizeze, să navigheze și să partajeze informațiile cu colegii. În mod similar, SharePoint Server îmbunătățește tehnologia de căutare din SharePoint Foundation pentru a include caracteristici care sunt utile angajaților din organizațiile mari, cum ar fi capacitatea de a căuta date de lucru în SAP, Siebel și alte aplicații economice.
SharePoint Foundation și SharePoint Server sunt proiectate să lucreze în mod eficient cu alte programe, servere și tehnologii, inclusiv cele din sistemul Microsoft Office. De exemplu, aveți posibilitatea să lucrați offline cu un site, o listă sau o bibliotecă în SharePoint Workspace, să lucrați cu conținutul site-ului în timp ce sunteți deconectat de la rețea, apoi să sincronizați automat modificările, când vă conectați din nou. Aveți posibilitatea să îndepliniți multe activități SharePoint în cadrul programelor familiare Microsoft Office. De exemplu, aveți posibilitatea să inițiați sau să participați la un flux de lucru pentru a aproba un raport de cheltuieli din Microsoft Word.
Începutul paginii Începutul paginiiÎnceputul paginii Începutul paginii

Capacitățile SharePoint Server

Capacitățile SharePoint Server 2010 se concentrează în șase zone. Acest articol prezintă pe scurt fiecare dintre aceste capacități, apoi face legătura la articole asociate, din care aveți posibilitatea să aflați mai multe informații.

Colaborare și lucrul în rețele sociale

SharePoint Server 2010 extinde caracteristicile de colaborare ale SharePoint Foundation, promovând crearea mai ușoară din browser sau din aplicații familiare cum ar fi Microsoft Word, ajutând utilizatorii să asocieze resursele cu etichetarea și evaluarea și să găsească mai repede răspunsuri, prin intermediul fluxurilor de știri și căutării de persoane.
Unul dintre principalele locuri unde aveți posibilitatea să beneficiați de aceste avantaje este Site-ul meu. Site-ul meu este site-ul dvs. în care aveți posibilitatea să partajați documente, linkuri și informații despre dvs., într-un profil online. De asemenea, aveți posibilitatea să țineți un blog despre subiecte de interes sau să căutați informațiile de care aveți nevoie pentru a vă desfășura activitatea.
Profil WN
Dvs. decideți ce informații doriți să partajați și ce informații doriți să fie private în Site-ul meu. Apoi, aveți posibilitatea să etichetați linkurile către informații și să găsiți informațiile pe care alte persoane le etichetează sau le partajează în fluxurile lor de știri. Pentru a afla mai multe despre gestionarea informațiilor în Site-ul meu, consultați Gestionați informațiile pe care le partajați prin Site-ul meu și profil.
De asemenea, SharePoint Server 2010 permite și participarea din orice loc, oferind o experiență îmbogățită în SharePoint Workspace în timp ce sunteți online sau sunteți deconectat de la rețea, permițându-le utilizatorilor să colaboreze în timp ce sunt în deplasare.

Gestionare conținut la nivel de întreprindere

Gestionare conținut la nivel de întreprindere (ECM - Enterprise Content Management) de la Microsoft ajută organizațiile să depășească provocările unor volume mari de conținut negestionat. SharePoint Server 2010 este o componentă centrală a soluției ECM Microsoft, care extinde gestionarea de conținut la fiecare angajat dintr-o organizație, prin intermediul integrării cu instrumente familiare, cum ar fi sistemul Microsoft Office. Soluția ECM Microsoft furnizează capacități pentru gestionarea întregului ciclu de viață al conținutului, de la creare, editare și colaborare și până la expirare, pe o singură platformă unificată.
SharePoint Server 2010 ajută organizațiile să gestioneze întregul ciclu de viață al conținutului, furnizând seturi distincte de caracteristici care permit organizațiilor să-și atingă următoarele scopuri:
  • Gestionare conținut divers     Capacitățile de gestionare de documente din SharePoint Server 2010 ajută organizațiile să unifice conținut divers din locații multiple într-un depozit gestionat centralizat, cu o clasificare pe categorii consistentă. Noua caracteristică seturi de documente permite organizațiilor să creeze și să gestioneze produsele de lucru care cuprind mai multe documente. Capacitățile de căutare integrate ajută utilizatorii să găsească, să partajeze și să utilizeze aceste informații. Capacitățile de gestionare a metadatelor, cum ar fi noua caracteristică Stocare termeni poate să ajute organizațiile să gestioneze centralizat metadatele de pe mai multe site-uri. Metadatele sunt informații despre datele care se utilizează pentru a ajuta la identificarea, structurarea, descoperirea și gestionarea informațiilor. Suportul nou oferit pentru navigarea pe bază de metadate și capacitatea de a încorpora câmpuri de metadate îmbunătățește căutarea și descoperirea informațiilor. De asemenea, conținutul se poate proteja împotriva accesului neautorizat. Instrumentele de colaborare, cum ar fi fluxurile de lucru, ajută persoanele să lucreze mai bine împreună și să creeze, să revizuiască și să aprobe documente într-un mod structurat.
  • Îndeplinirea cerințelor de compatibilitate și a celor legale     Capacitățile de gestionare a înregistrărilor din SharePoint Server 2010 permit organizațiilor să stocheze și să protejeze înregistrările de afaceri, fie în același loc, lângă înregistrările în curs, fie într-un depozit central securizat. Organizațiile au posibilitatea să aplice politici de expirare pe înregistrări, ca să se asigure că sunt păstrate pentru o perioadă de timp suficientă ca să se conformeze reglementărilor economice sau politicilor firmei, evitând astfel riscurile legale pentru organizație. Urmăririle de audit furnizează auditorilor interni și externi dovada că înregistrările au fost păstrate în mod corespunzător. Este posibil să se plaseze suspendări pe anumite înregistrări, sub temei legal, pentru a împiedica distrugerea lor.
  • Gestionarea eficientă a site-urilor Web multiple     Capacitățile de gestionare a conținutului Web din SharePoint Server 2010 permit utilizatorilor să publice conținut Web cu un instrument de creare ușor de utilizat și un proces de aprobare încorporat. Angajații pot încărca conținut, inclusiv imagini, fișiere audio și video, pe site-uri Web în câteva minute, fără a avea nevoie de asistență detaliată de la personalul IT. Suportul nou oferit pentru tipurile media îmbogățite include o nouă bibliotecă Active, cu vizualizări îmbogățite și selectoare îmbogățite; suport pentru fișiere video ca tip de conținut SharePoint; o infrastructură pentru redare video în flux și un media player Silverlight cu suport pentru fațete. Șabloanele, sub forma paginilor coordonatoare și aspectelor de pagină permit organizațiilor să aplice o personalizare uniformă în toate paginile. Caracteristicile analitice Web încorporate asigură asistență pentru rapoartele analitice Trafic, Căutare și Inventar. De asemenea, SharePoint Server 2010 oferă o singură infrastructură de gestionare și implementare pentru intranet, extranet și site-urile Internet, dar și pentru site-uri în mai multe limbi.

Căutare la nivel de întreprindere

SharePoint Server 2010 furnizează o infrastructură puternică de căutare care completează alte capacități de productivitate de afaceri, cum ar fi Gestionare conținut la nivel de întreprindere (ECM) și colaborarea, pentru a ajuta utilizatorii să obțină mai repede răspunsuri mai bune și să sporească impactul cunoștințelor și al experienței.
Căutarea ține cont de contextul dvs. personal și vă ajută să rafinați căutarea, utilizând navigarea interactivă pentru a vă ghida spre informațiile dorite. SharePoint Server extinde aria de căutare peste mai multe surse de conținut și tipuri de conținut, pentru a se conecta la toate informațiile din întreprinderea dvs., inclusiv aplicații de afaceri cum ar fi SAP, Siebel sau baze de date particularizate, și a pune informațiile la dispoziția celor care au nevoie de ele.

Business intelligence

Business intelligence este un set de metodologii, tehnologii și procese care preiau informațiile stocate în sistemele organizaționale și le pun în valoare, încredințându-le persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele, astfel încât să ia decizii în cunoștință de cauză. Ca parte cheie din platforma business intelligence Microsoft, SharePoint Server 2010 poate să contribuie la extinderea capacităților de business intelligence către toate persoanele din organizație, astfel încât fiecare dintre ei să aibă acces la datele potrivite, pentru a lua deciziile corecte.
Probabil organizația dvs. stochează datele într-o varietate de formate, cum ar fi baze de date, mesaje de poștă electronică și fișiere foi de calcul. SharePoint Server 2010 vă ajută să extrageți datele dintr-o varietate de surse și să le prezentați în modalități care facilitează analiza și procesul de luare a deciziilor.
Excel Services dă posibilitatea persoanelor din posturi de decizie să publice, să partajeze și să gestioneze registrele de lucru Excel pe un site SharePoint. Alte persoane din interiorul organizației au posibilitatea să modifice din browser valorile celulelor, formulele și formatarea, pe măsură ce analizează datele.
Serviciile PerformancePoint din SharePoint Server 2010 pot să mărească vizibilitatea obiectivelor și măsurătorilor organizaționale cheie și pot să permită o mai bună detaliere și analiză de profunzime. Pentru a găsi tendințe, dvs. sau alte persoane din organizație aveți posibilitatea să creați și să utilizați tablouri de bord interactive cu rapoarte de tip scorecard, rapoarte și filtre. De asemenea, aveți posibilitatea să adăugați diagrame îmbogățite la site-urile SharePoint și să conectați diagramele la date dintr-o varietate de surse, cum ar fi liste SharePoint, liste de date externe, servicii Business Data Connectivity, Excel Services sau alte părți Web.

Portaluri

Cu SharePoint Server 2010, organizațiile au posibilitatea să construiască și să întrețină site-uri portal pentru fiecare aspect al afacerii (portaluri intranet de întreprindere, site-uri Web Internet de corporație și site-uri portal departamentale). Portalurile intranet de întreprindere și portalurile departamentale pot să conecteze site-uri individuale dintr-o organizație și să unifice accesul la aplicațiile de afaceri existente. Echipele și persoanele individuale dintr-o organizație pot să utilizeze un site portal pentru a accesa informațiile, experiența și aplicațiile de afaceri de care au nevoie pentru a realiza operațiunile.
Persoanele dintr-o organizație care utilizează un site portal pot să beneficieze de site-urile lor de tip Site-ul meu. Site-ul meu este un site personal care oferă o locație centrală pentru gestionarea și stocarea documentelor, a conținutului, a linkurilor și a persoanelor de contact. Site-ul meu este un punct de contact pentru alți utilizatori din organizație, în care aceștia găsesc informații despre dvs., despre abilitățile și interesele dvs. În Site-ul meu se regăsesc caracteristicile de lucru în rețea socială menționate mai devreme în acest articol.
SharePoint Server 2010 include și caracteristici pe care organizațiile le utilizează pentru a personaliza experiența unui site portal pentru utilizatorii individuali, cum ar fi orientarea conținutului spre un anumit tip de utilizatori. Organizația poate să particularizeze în continuare site-ul portal, utilizând un program de proiectare Web compatibil cu SharePoint, cum ar fi SharePoint Server 2010.

Procese și formulare de firmă

SharePoint Server 2010 furnizează multe caracteristici care vă pot ajuta să integrați și să fluidizați procesele de afaceri. Fluxurile de lucru fluidizează costul coordonării proceselor de afaceri obișnuite, cum ar fi aprobarea proiectelor sau revizuirea documentelor, gestionând și urmărind activitățile implicate în procesele respective. SharePoint Server 2010 are mai multe fluxuri de lucru predefinite pe care aveți posibilitatea să le utilizați ca atare sau să le particularizați ca să se potrivească nevoilor dvs. De asemenea, este posibil să utilizați SharePoint Designer pentru a crea fluxuri de lucru particularizate care acceptă procesele dvs. unice de afaceri.
De asemenea, aveți posibilitatea să creați formulare bazate pe browser și să colectați date de la organizații care nu utilizează Microsoft InfoPath 2010.
Începutul paginii Începutul paginiiÎnceputul paginii Începutul paginii

Părțile unui site SharePoint

Un site este un grup de pagini Web înrudite unde organizația dvs. poate lucra la proiecte, organiza întâlniri și partaja informații. De exemplu, este posibil ca echipa dvs. să aibă propriul site unde stochează planificări, fișiere și informații procedurale. Site-ul echipă poate face parte dintr-un site portal organizațional de mari dimensiuni, în care departamente precum Resurse umane să scrie și să publice informații și resurse pentru restul organizației.
Toate site-urile SharePoint au elemente comune despre care ar trebui să știți, pentru a porni: liste, biblioteci, părți Web și vizualizări.
Site de echipă
Liste    O listă este o componentă de site Web în care organizația dvs. poate să stocheze, să partajeze și să gestioneze informații. De exemplu, aveți posibilitatea să creați o listă de activități pentru a urmări atribuirile de lucru sau pentru a urmări evenimentele echipei, pe un calendar. De asemenea, aveți posibilitatea să efectuați o anchetă sau să găzduiți discuții, pe un forum de discuții.
Biblioteci    O bibliotecă este un tip special de listă care stochează fișiere și informații despre fișiere. În biblioteci, aveți posibilitatea să controlați modul în care sunt vizualizate, urmărite, gestionate și create fișierele.
Vizualizări    Vizualizările se pot utiliza pentru a vedea cele mai importante elemente dintr-o listă sau bibliotecă sau cele care se potrivesc cel mai bine unui scop. De exemplu, aveți posibilitatea să creați o vizualizare a tuturor elementelor dintr-o listă care corespund unui anumit departament sau să evidențiați anumite documente, într-o bibliotecă. Aveți posibilitatea să creați vizualizări multiple ale unei liste sau biblioteci, din care se poate selecta. De asemenea, aveți posibilitatea să utilizați o parte Web pentru a afișa vizualizarea unei liste sau a unei biblioteci pe o pagină separată din site-ul dvs.
Vizualizarea Activitățile mele
Părți Web    O parte Web este o unitate modulară de informații care formează un bloc component de bază al majorității paginilor de pe un site. Dacă aveți permisiunea să editați paginile de pe site, aveți posibilitatea să utilizați părțile Web pentru a particulariza site-ul să afișeze imagini și diagrame, porțiuni din alte pagini Web, liste de documente, vizualizări particularizate ale datelor de lucru și multe altele.
Parte Web
Începutul paginii Începutul paginiiÎnceputul paginii Începutul paginii

Chestiuni specifice site-urilor care pot afecta experiența

Detaliile specifice ale unei anumite instalări și configurări SharePoint afectează ceea ce vedeți și ce opțiuni sunt disponibile pe site.
Permisiuni    Dacă vi s-a atribuit nivelul de permisiune implicit Control total, aveți la dispoziție întreaga gamă de opțiuni pentru gestionarea site-ului. Dacă vi s-a atribuit nivelul de permisiune Colaborator sau Citire, opțiunile dvs. și accesul la conținutul site-ului sunt mai limitate. Multe dintre opțiunile discutate în acest articol nu sunt disponibile utilizatorilor cu nivelul de permisiune Citire, care permite utilizatorilor să citească conținutul, dar nu și să efectueze modificări. Deoarece permisiunile sunt menite să fie flexibile și particularizabile, este posibil ca organizația să aibă setări unice proprii.
Particularizare    Este posibil ca organizația dvs. să fi particularizat permisiunile și marca site-ului sau chiar să fi particularizat navigarea pe site și să fi mutat controalele, cum ar fi meniul Acțiuni site, într-o altă locație de pe pagină. În mod similar, este posibil ca organizația să fi decis să nu utilizeze funcționalitatea panglică introdusă în SharePoint 2010.
Versiune de SharePoint    Acest articol prezintă o introducere în SharePoint Server 2010. Dacă organizația dvs. utilizează SharePoint Foundation 2010, consultați Introducere în SharePoint Foundation 2010. Dacă utilizați o versiune anterioară de SharePoint, consultați Ajutorul pentru versiunea respectivă.
Începutul paginii Începutul paginiiÎnceputul paginii Începutul paginii

Adăugarea de conținut la un site

Aveți posibilitatea să adăugați elemente în liste și fișiere în biblioteci utilizând un browser Web. Butoanele utilizate la efectuarea acțiunilor celor mai obișnuite se află pe panglică, ce se află în apropierea părții de sus a paginii, pe majoritatea paginilor unui site.
Panglica WN
Butoanele din panglică pot să apară într-o nuanță de gri, din cauza oricăruia dintre următoarele motive:
  • Acțiunea nu este aplicabilă sau depinde de o altă acțiune. De exemplu, trebuie să bifați caseta de selectare a unui document, înainte de a-l extrage.
  • Nu aveți permisiunea să terminați activitatea.
  • Opțiunea nu este activată pentru site. De exemplu, este posibil ca fluxurile de lucru să nu fie activate pe site.
De asemenea, aveți posibilitatea să salvați într-o bibliotecă fișiere din anumite programe client care sunt compatibile cu SharePoint Server. De exemplu, este posibil să salvați un document Microsoft Word într-o bibliotecă dintr-un site SharePoint, în timp ce lucrați în Word.
Pentru a adăuga un element într-o listă sau un fișier într-o bibliotecă, trebuie să aveți permisiuni de a contribui la listă sau la bibliotecă. Pentru mai multe informații despre modul în care organizația utilizează permisiuni și niveluri de permisiuni, contactați proprietarul sau administratorul site-ului.
Când adăugați un element sau un fișier, alte persoane pot vizualiza elementul sau fișierul, dacă acesta nu necesită aprobare. Dacă elementul sau fișierul necesită aprobare, va fi pus într-o stare de așteptare în listă sau bibliotecă până când cineva cu permisiunile potrivite îl va aproba. Dacă vizualizați deja lista sau biblioteca în timp ce se adaugă un element sau un fișier, poate fi necesar să reîmprospătați browserul pentru a vizualiza noul element sau fișier.
Listele și bibliotecile pot de asemenea beneficia de caracteristicile de poștă electronică, dacă trimiterea sau primirea mesajelor de poștă electronică este activată pe site. Unele liste, cum ar fi calendare, anunțuri, bloguri și forumuri de discuții, se pot seta astfel încât persoanele să poată adăuga conținut în ele prin trimiterea de mesaje de poștă electronică. Alte liste, cum ar fi cele de activități și de urmărire a problemelor se pot seta pentru a trimite mesaje de poștă electronică persoanelor când li se atribuie elemente.
În plus față de adăugarea de conținut în listele și bibliotecile existente, există posibilitatea să aveți permisiuni să creați noi liste și biblioteci. Șabloanele de liste și biblioteci vă oferă un punct de pornire. În funcție de nivelul de permisiune, aveți de asemenea posibilitatea să creați și să particularizați noi pagini și site-uri.

Liste

Deși există tipuri diferite de liste, procedura de adăugare a elementelor la acestea este similară, așa că nu este nevoie să învățați mai multe tehnici noi pentru a lucra cu diferite tipuri de liste. Un element de listă conține text într-o serie de coloane, dar unele dintre liste este posibil să permită adăugarea de atașări la elemente.

Adăugarea unui element la o listă

  1. În lista unde doriți să adăugați elementul, faceți clic pe fila Elemente de pe panglică. (În cazul unui calendar, fila Evenimente.)
  2. Faceți clic pe Element nou (într-un calendar, pe Eveniment nou).
 Sfat   O altă metodă rapidă de a adăuga un eveniment într-un calendar este să indicați data în calendar, apoi faceți clic pe Adăugare.
  1. Completați câmpurile obligatorii și orice alte câmpuri pe care doriți să le completați.
  2. Faceți clic pe Salvare.

Editarea sau ștergerea unui element dintr-o listă

  1. Indicați spre un element, apoi bifați caseta de selectare care apare lângă element.
 Sfat   Aveți posibilitatea să efectuați acțiuni pe mai multe elemente, bifând mai multe casete de selectare.
  1. Pe fila Elemente de pe panglică, faceți clic fie pe Editare element, fie pe Ștergere element, după cum este cazul.
Pe multe tipuri de site-uri, unele liste se creează automat. Aceste liste implicite variază de la forumuri de discuții la liste de calendar. Dacă dețineți permisiunea, aveți posibilitatea să creați liste din mai multe tipuri de șabloane de listă, care furnizează structura și setările pentru a vă oferi un punct de plecare.

Crearea unei liste

  1. Pentru a crea o listă, faceți clic pe meniul Acțiuni site Meniu acțiuni site, apoi faceți clic pe Mai multe opțiuni de creare.
 Notă   Dacă nu vedeți meniul Acțiuni site sau dacă nu apare opțiunea de creare, este posibil să nu dețineți permisiunea să creați o listă.
  1. Pe pagina Creare, faceți clic pe tipul de listă pe care doriți să o creați. De exemplu, Linkuri.
  2. Tastați un Nume pentru listă, completați toate celelalte câmpuri pe care doriți să le completați, apoi faceți clic pe Creare.

Biblioteci

O bibliotecă este locația pe un site în care aveți posibilitatea să creați, colectați, actualizați și gestionați fișierele împreună cu membrii echipei. Fiecare bibliotecă afișează o listă de informații cheie despre fișiere, care ajută persoanele să utilizeze fișierele pentru a lucra împreună.
Aveți posibilitatea să adăugați un fișier la o bibliotecă încărcând fișierul din browserul Web. După ce ați adăugat fișierul la bibliotecă, alte persoane cu permisiunile corespunzătoare au posibilitatea să vadă fișierul. Dacă vizualizați deja biblioteca atunci când se adaugă un fișier, poate fi necesar să reîmprospătați browserul, pentru a vedea fișierul nou.
Dacă utilizați un program compatibil cu SharePoint Server, aveți posibilitatea să creați un fișier nou pe baza unui șablon, în timp ce lucrați în bibliotecă. De asemenea, este posibil să salvați un fișier în bibliotecă dintr-un alt program, cum ar fi SharePoint Workspace sau Microsoft Word.

Adăugarea unui fișier într-o bibliotecă

  1. În biblioteca unde doriți să adăugați fișierul, faceți clic pe fila Documente de pe panglică.
  2. Faceți clic pe Încărcare document.
  3. Răsfoiți la document, apoi faceți clic pe OK.
 Sfat   Dacă utilizați un program care este compatibil cu SharePoint Server 2010, cum ar fi Microsoft Word 2010, aveți posibilitatea să glisați și să fixați documente din Windows Explorer în caseta de dialog Încărcare document.

Editarea sau ștergerea unui fișier dintr-o bibliotecă

  1. Indicați spre un fișier, apoi bifați caseta de selectare care apare lângă fișier.
  2. Pe fila Documente de pe panglică, faceți clic fie pe Editare document fie pe Ștergere document, după cum este cazul.
O bibliotecă implicită, numită Documente partajate, se creează automat la crearea multor tipuri de site-uri. Documente partajate este o bibliotecă de documente care se poate utiliza pentru stocarea mai multor tipuri de fișiere, cum ar fi o bibliotecă de imagini pentru stocarea imaginilor, dacă aveți permisiunea de a gestiona liste.

Crearea unei biblioteci de documente

  1. Pentru a crea o bibliotecă de documente, faceți clic pe meniul Acțiuni site Meniu acțiuni site, apoi faceți clic pe Bibliotecă nouă documente.
 Notă   Dacă nu vedeți meniul Acțiuni site sau dacă nu apare opțiunea de creare, este posibil să nu dețineți permisiunea să creați o bibliotecă.
  1. Tastați un Nume pentru bibliotecă, completați toate celelalte câmpuri pe care doriți să le completați, apoi faceți clic pe Creare.
 Notă   Pentru a vedea alte tipuri de biblioteci pe care aveți posibilitatea să le creați, faceți clic pe Acțiuni site, apoi faceți clic pe Mai multe opțiuni de creare. Indicați spre o opțiune de bibliotecă, pentru a vedea descrierea acesteia.

Crearea unui alt tip de bibliotecă

  1. Pentru a crea o bibliotecă, faceți clic pe meniul Acțiuni site Meniu acțiuni site, apoi faceți clic pe Mai multe opțiuni.
 Notă   Dacă nu vedeți meniul Acțiuni site sau dacă nu apare opțiunea de creare, este posibil să nu dețineți permisiunea să creați o bibliotecă.
  1. Indicați spre o opțiune de bibliotecă, pentru a vedea descrierea acesteia.
  2. Tastați un Nume pentru bibliotecă, completați toate celelalte câmpuri pe care doriți să le completați, apoi faceți clic pe Creare.
 Notă    Pentru a seta opțiuni cum ar fi dacă biblioteca se afișează sau nu în Lansare rapidă, faceți clic pe Mai multe opțiuni înainte să faceți clic pe Creare.

Site-uri și pagini

Un site poate servi și unui scop general, cum ar fi stocarea planificărilor, a indicațiilor, a fișierelor și a altor informații de care echipa are nevoie frecvent. De asemenea, un site poate îndeplini și un rol specific, cum ar fi urmărirea unei întâlniri sau găzduirea unui blog, în care un membru al organizației publică frecvent știri și idei.
Site blog
Organizația poate utiliza pagini, subsite-uri și site-uri de nivel superior pentru a împărți conținutul de site în site-uri distincte, care se gestionează separat. De exemplu, fiecare departament din organizație poate avea propriul site de echipă, care este parte dintr-un site portal mai mare.
De asemenea, se poate adăuga conținut în site-uri prin adăugarea de liste și biblioteci. Dacă aveți permisiunea necesară, aveți și posibilitatea să adăugați pagini la site. Luați în considerare și adăugarea de pagini părți Web, care permit utilizarea părților Web pentru a adăuga rapid conținut dinamic.
Dacă trebuie să creați site-uri noi, aveți posibilitatea să alegeți dintre mai multe tipuri de șabloane de site ca punct de pornire în crearea unui site nou. Posibilitatea de a crea site-uri și subsite-uri depinde de modul în care sunt configurate site-urile în organizație și permisiunile de creare. Pentru mai multe informații despre modul în care sunt gestionate permisiunile pentru site-uri în organizație, contactați proprietarul sau administratorul site-ului.

Crearea unui site

  1. Pentru a crea un site, faceți clic pe meniul Acțiuni site Meniu acțiuni site, apoi faceți clic pe Site nou.
 Notă   Dacă nu vedeți meniul Acțiuni site sau dacă nu apare opțiunea de creare, este posibil să nu dețineți permisiunea să creați un site.
  1. Tastați un Titlu și un Nume URL pentru site.
  2. Sub Selectare șablon, selectați un șablon de site.
  3. Alegeți orice alte opțiuni doriți, apoi faceți clic pe Creare.

Crearea unei pagini

 Notă   Pași de creare a paginii pot varia în funcție de tipul de site pe care vă aflați, dacă sunt activate caracteristicile de publicare și dacă este nevoie de aprobare pentru publicarea paginilor.
  1. Pentru a crea o pagină, faceți clic pe meniul Acțiuni site Meniu acțiuni site, apoi faceți clic pe Pagină nouă.
 Notă   Dacă nu vedeți meniul Acțiuni site sau dacă nu apare opțiunea de creare, este posibil să nu dețineți permisiunea să creați o pagină.
  1. Introduceți un nume pentru pagină, apoi faceți clic pe Creare .
  2. În pagina nouă pe care ați creat-o, alegeți una sau mai multe dintre variantele următoare:
    • Pentru a adăuga text, tastați sau copiați textul în caseta text.
    • Pentru a formata textul, faceți clic pe fila Formatare text de pe panglică și selectați un buton.
    • Pentru a insera o parte Web sau o listă existentă, faceți clic pe fila Inserare, faceți clic pe butonul corespunzător, selectați partea Web sau lista dorită, apoi faceți clic pe Adăugare.
    • Pentru a insera o listă nouă, faceți clic pe fila Inserare, introduceți un titlu pentru listă, faceți clic pe un tip de listă pentru a-l selecta, apoi faceți clic pe OK.
  3. Când ați terminat de editat pagina, faceți clic pe Salvare pe panglică.

Editarea unei pagini

  1. Pentru a edita o pagină, faceți clic pe butonul Editare de pe panglică.
 Notă   Dacă nu vedeți butonul Editare, este posibil să nu aveți permisiunea de a edita o pagină.
  1. Alegeți una sau mai multe dintre următoarele:
    • Pentru a adăuga text, tastați sau copiați textul în caseta text.
    • Pentru a formata textul, faceți clic pe fila Formatare text de pe panglică și selectați un buton.
    • Pentru a insera o parte Web sau o listă existentă, faceți clic pe fila Inserare, faceți clic pe butonul corespunzător, selectați partea Web sau lista dorită, apoi faceți clic pe Adăugare.
    • Pentru a insera o listă nouă, faceți clic pe fila Inserare, introduceți un titlu pentru listă, faceți clic pe un tip de listă pentru a-l selecta, apoi faceți clic pe OK.
  2. Când ați terminat de editat pagina, faceți clic pe Salvare pe panglică.
Începutul paginii Începutul paginiiÎnceputul paginii Începutul paginii

Gestionarea conținutului site-ului și lucrul cu acesta

Pentru a mări productivitatea echipei, există mai multe moduri în care se poate gestiona și extinde conținutul din liste, biblioteci și site-uri. Unele caracteristici ajută membrii echipei să găsească și să lucreze mai eficient cu informații. Alte caracteristici vă ajută să gestionați accesul la informații.

Navigarea la conținut

Elementele de navigare ajută la răsfoirea conținutului căutat. Două elemente de navigare care se pot particulariza sunt bara de linkuri de sus și Lansarea rapidă.
Utilizând paginile de setări pentru fiecare listă sau bibliotecă, aveți posibilitatea să selectați listele și bibliotecile care se afișează pe bara Lansare rapidă. De asemenea, aveți posibilitatea să modificați ordinea linkurilor, să adăugați sau să ștergeți linkuri și să adăugați sau să ștergeți secțiunile în care se organizează linkurile. De exemplu, dacă aveți prea multe liste în secțiunea Liste, aveți posibilitatea să adăugați o secțiune nouă pentru Liste de activități, în care să includeți linkuri către listele de activități. Aveți posibilitatea să efectuați toate aceste modificări în Lansare rapidă din cadrul unui browser compatibil cu SharePoint Server 2010. Se pot chiar adăuga linkuri la pagini din afara site-ului.
Lansare rapidă
Bara de linkuri de sus furnizează un mod pentru utilizatorii site-ului de a ajunge la alte site-uri din colecția de site-uri, prin afișarea unui rând de file în partea de sus a fiecărei pagini din site. Când creați un site nou, aveți posibilitatea să alegeți dacă se include site-ul în bara de linkuri de sus a site-ului părinte și dacă se utilizează bara de linkuri de sus din site-ul părinte.
Bară de linkuri de sus
Dacă site-ul utilizează o bară de linkuri de sus unică, se pot particulariza linkurile care apar în bara de linkuri de sus a site-ului. De asemenea, toate site-urile create în cadrul site-ului părinte se pot afișa în bara de linkuri de sus, cu condiția ca site-urile să fie configurate pentru a moșteni bara de linkuri de sus a site-ului părinte. Totodată, se pot include linkuri către alte site-uri, din afara colecției de site-uri.

Gestionarea accesului la conținut

Proprietarul sau administratorul unui site poate le acorda niveluri de permisiuni utilizatorilor și grupurilor SharePoint, care conțin utilizatori. Permisiunile se pot aplica pentru un site, pentru listele și bibliotecile dintr-un site și pentru elementele din liste și biblioteci.
Se pot atribui niveluri de permisiune diferite pentru obiecte diferite, cum ar fi un anumit site, o listă, o bibliotecă, un folder din cadrul unei liste sau biblioteci, un element de listă sau un document.

Organizarea listelor și a bibliotecilor

Modul de organizare a listelor și bibliotecilor depinde de nevoile grupului și de modul în care preferați să stocați și să căutați informațiile. Prin planificare, se poate configura structura care funcționează cel mai bine pentru organizație.
Informațiile din liste și din biblioteci se stochează în coloane, cum ar fi Titlu, Prenume sau Companie. Aveți posibilitatea să utilizați coloanele pentru a sorta și a filtra elemente așa cum ați face-o într-o foaie de calcul, făcând clic pe anteturile de coloană din listă sau din bibliotecă. De asemenea, este posibil să utilizați vizualizările pentru a vedea elementele dintr-o listă sau dintr-o bibliotecă care sunt cele mai importante pentru dvs.

Modificarea vizualizării unei liste sau a unei biblioteci

  1. În lista sau în biblioteca unde doriți să modificați vizualizarea, faceți clic pe fila Listă sau pe fila Bibliotecă, pe panglică.
  2. În grupul Gestionare vizualizări, sub Vizualizare curentă, faceți clic pe săgeata de lângă lista de vizualizări, apoi selectați o vizualizare.
Vizualizarea Activitățile mele
Dacă trebuie să stocați informații suplimentare despre elementele listei sau fișierele dintr-o bibliotecă, adăugați coloane pentru a sorta, a grupa și a crea mai multe vizualizări pentru listă. De exemplu, sortați o listă după data scadentă sau grupați elementele după numele departamentului.
Aveți mai multe opțiuni pentru tipul coloanei pe care o creați, inclusiv o singură linie de text, o listă verticală de opțiuni, un număr ce este calculat din alte coloane sau chiar numele și poza unei persoane de pe site.

Crearea unei coloane

  1. În lista sau în biblioteca unde doriți să adăugați fișierul, faceți clic pe fila Listă sau pe fila Bibliotecă, pe panglică.
  2. Faceți clic pe Creare coloană.
  3. Tastați un nume de coloană și selectați un tip de coloană.
  4. Selectați toate setările suplimentare, apoi faceți clic pe OK.
De asemenea, aveți posibilitatea să utilizați coloanele dintr-o listă sau dintr-o bibliotecă pentru a crea vizualizări care să ajute departamentele să găsească informațiile care le interesează cel mai mult, cum ar fi activitățile cu prioritatea cea mai înaltă sau toate elementele atribuite fiecărei persoane. Pentru informații despre crearea și modificarea vizualizărilor, consultați Crearea, modificarea sau ștergerea unei vizualizări.
Unele caracteristici ale listelor pot ajuta echipa să creeze și să gestioneze în mod eficient elementele din mai multe liste sau biblioteci. De exemplu, se poate crea o coloană care furnizează informații despre elementele de listă, apoi se poate partaja în alte liste. Sau dacă doriți ca un fișier să fie disponibil în mai multe biblioteci, aveți posibilitatea să-l copiați în alte biblioteci din site. Este posibil să vi se solicite actualizări dacă fișierul se modifică.
Pentru informații despre gestionarea listelor și bibliotecilor de mari dimensiuni, consultați Gestionarea listelor și bibliotecilor cu multe elemente.

Utilizarea caracteristicilor de accesibilitate

Site-urile sunt proiectate astfel încât listele, bibliotecile și celelalte caracteristici să poată fi accesate complet, utilizând doar tastele. Modul Mai accesibil le permite utilizatorilor de tehnologii de accesibilitate să interacționeze mai ușor cu meniuri și diferite controale. Linkurile de tipul Salt la conținutul principal le permit utilizatorilor tastaturii să facă salt peste linkuri de navigare repetitive la conținutul relevant dintr-o pagină.
Marcarea titlurilor este proiectată pentru a defini mai bine structura și a îmbunătăți navigarea pentru persoanele care utilizează cititori de ecran. Imaginile care sunt încărcate pe site permit definirea de text alternativ particularizat. De exemplu, i se poate atribui text alternativ particularizat imaginii care apare pe pagina de pornire din partea Web Imagine site sau unei imagini pe care o adăugați într-o bibliotecă de imagini. Pentru vizualizarea site-urilor, opțiunile pentru contrast înalt din Windows sunt foarte utile pentru utilizatorii cu vedere slabă.
Pentru mai multe informații despre răsfoirea site-urilor utilizând modul Mai accesibil, consultați Caracteristici de accesibilitate.

Urmărirea versiunilor

Lista sau biblioteca se poate configura pentru a urmări versiuni, astfel încât să aveți posibilitatea să restaurați o versiune anterioară dacă faceți o greșeală și să vizualizați istoricul de versiuni al modificărilor. Când se urmăresc versiunile, se stochează revizuirile aduse elementelor, fișierelor și proprietăților lor. Acest lucru vă permite să gestionați mai bine conținutul, pe măsură ce este revizuit, și chiar să restaurați o versiune anterioară, dacă faceți o greșeală în versiunea curentă. Urmărirea versiunilor este utilă mai ales când mai multe persoane lucrează la un proiect sau dacă informațiile parcurg mai multe etape de dezvoltare și revizuire.

Istoric versiune
Explicație 1 Versiunea majoră publicată în prezent este evidențiată, iar numărul de versiune este un întreg.
Explicație 2 O versiune se creează atunci când proprietățile sau metadatele se modifică.
Explicație 3 Prima versiune a unui fișier este întotdeauna versiunea minoră numerotată 0.1.

Gestionarea versiunilor este disponibilă pentru elementele de listă din toate tipurile de liste implicite, inclusiv calendare, liste de urmărire a problemelor și liste particularizate, precum și pentru toate tipurile de fișiere care se pot stoca în biblioteci, inclusiv pagini părți Web.

Crearea în colaborare a documentelor

Doi sau mai mulți utilizatori pot să editeze un document Word sau o prezentare PowerPoint în același timp. Această nouă caracteristică vă permite să citiți și să scrieți porțiuni dintr-un fișier stocat în SharePoint. De exemplu, aveți posibilitatea să lucrați pe un paragraf dintr-un document Word, în timp ce un coleg lucrează pe alt paragraf din același document, în același timp.

Actualizarea modificărilor

RSS furnizează un mod convenabil de distribuire și primire a informațiilor, inclusiv a actualizărilor pentru liste și biblioteci, într-un format standardizat. Un format de fișier XML standardizat permite vizualizarea informațiilor în multe programe diferite. De asemenea, aveți posibilitatea să vă abonați la liste și biblioteci, setând alerte, pentru a ști când este modificat conținutul.
O echipă poate utiliza fluxurile ca mod de a particulariza conținutul, pentru membrii echipei care se abonează la fluxuri, și de a oferi linkuri către site-urile Web. Fluxurile RSS sunt un mod ușor de a urmări progresul echipei și actualizările proiectului. În loc de a răsfoi mai multe site-uri Web, primiți cele mai recente știri sau actualizări ale acelor site-uri în mod automat.

Gestionarea fluxului de lucru

Fluxurile de lucru ajută utilizatorii să colaboreze la documente și să gestioneze activitățile de proiect, prin implementarea anumitor procese de lucru pentru documentele și elementele dintr-un site. Fluxurile de lucru ajută organizațiile să urmeze proceduri de lucru unitare. De asemenea, fluxurile de lucru pot îmbunătăți eficiența și productivitatea organizațională prin gestionarea activităților și pașilor implicați în anumite procese de lucru. Aceasta permite celor care efectuează aceste activități să se concentreze asupra lucrului și nu asupra gestionării fluxului de lucru.
Fluxurile de lucru pot reduce costul și timpul necesar coordonării unor procese de lucru comune, cum ar fi aprobarea proiectelor sau revizuirea documentelor, prin gestionarea și urmărirea activităților umane implicate în aceste procese. De exemplu, o organizație poate să utilizeze un flux de lucru Aprobare predefinit sau poate să creeze și să implementeze un flux de lucru particularizat pentru a gestiona alt proces de lucru.

Lucrul cu tipuri de conținut

Lista sau biblioteca poate accepta mai multe tipuri de conținut. Tipurile de conținut organizarea și gestionarea unor cantități mari de conținut, într-un mod mai eficient, în cadrul organizației. Dacă lista sau biblioteca este configurată pentru a permite mai multe tipuri de conținut, se pot adăuga tipuri de conținut dintr-o listă de opțiuni disponibile, utilizată frecvent în organizație, cum ar fi Prezentări de marketing sau Contracte.
După ce adăugați un tip de conținut la o listă sau o bibliotecă, activați pentru acea bibliotecă posibilitatea să conțină elemente de tipul respectiv. Utilizatorii pot să utilizeze butonul Element nou în acea listă sau bibliotecă pentru a crea elemente noi de tipul respectiv.
Unul dintre principalele avantaje ale tipurilor de conținut pentru liste și biblioteci este posibilitatea ca o singură listă sau bibliotecă să conțină mai multe tipuri de elemente sau tipuri de documente, dintre care fiecare poate avea metadate, politici sau comportamente unice. Pentru mai multe informații despre lucrul cu tipuri de conținut, consultați Introducere în tipurile de conținut și publicarea tipurilor de conținut.
Începutul paginii Începutul paginiiÎnceputul paginii Începutul paginii
Se aplică la:
SharePoint Server 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu