marți, 21 ianuarie 2014

Cum faci calculatorul mai rapid: memoria virtuala

Cum faci calculatorul mai rapid: memoria virtuala


Altadata va vorbeam despre efectele vizuale și despre impactul negativ avut de acestea asupra performanței. Astăzi, voi vorbi despre memoria virtuală (SWAP) a sistemelor de operare Windows și vă voi arata cum, modificând anumiți parametrii ai acesteia, putem obține o performanță mult mai bună decât cea experimentată în prezent.

Configurarea Memoriei Virtuale pentru o performanță mai bună

Cum modificăm, valorile implicite ale memoriei virtuale:
Click-dreapta pe Computer » Properties » Advanced System Settings » Advanced » Performance » Settings:
System Properties Windows 7
apoi continuăm spre:
Advanced » Virtual Memory » Change:
Performance Options » Advanced Programs » Change
Ajunși in Virtual Memory, debifăm caseta “Automatically manage paging file size for all drives” și:
  • Aflăm care este cantitatea de memorie RAM instalată în calculator
  • Înmulțim cantitatea totală de memorie RAM cu 1.5
Cu alte cuvinte, dacă dispunem de un calculator cu 4 GB RAM, deschidem calculatorul și facem următorul calcul:
1024 (MB într-un GB) * 4 (cantitatea totală de memorie RAM în GB) * 1.5 = 6144 = valoarea pe care o vom pune în Custom size, atât la Initial size (MB) cât și la Maximum size (MB):
Virtual Memory » Windows » Custom File
După scrierea noilor valori, dăm click pe “Set” pentru a le înregistra, apoi facem click pe OK » Apply » OK » OK » Restart Now.

De ce o cantitate fixa pentru memoria virtuala ?

  • Setând manual o cantitate fixă pentru memoria virtuală scutim Hard Disk-ul de generarea ei și în consecință, acesta va lucra mai puțin.

Ce se intamplă în cazul în care cantitatea este insuficientă ?

  • Fie revenim la “Automatically manage paging file size for all drives”, fie mărim cantitatea de memorie alocată.

Dar… Se poate si mai bine !!!

De fapt, memoria virtuală este un fișier (pagefile.sys) alocat la rădăcina Hard Disk-ului ce poate fi văzut dacă, înWindows Explorer mergem la:
Organize » Folder and search options » View
și selectăm aici opțiunea Show hidden files, folders or drives și deselectăm Hide protected operating system files (Recomended).
Dacă dispunem de două Hard Disk-uri (nu două partiții) instalate în calculator, alocând acest fișier pe Hard Disk-ul pe care NU este instalat sistemul de operare, obținem un calculator vizibil mai rapid. De ce se întâmplă asta ? Păi chiar e mai simplu decât credeți.
Hard Disk-ul principal (cel pe care este instalat sistemul de operare și programele) lucrează permanent pentru a încărca și descărca librariile DLL, programele, etc. Dacă pe lângă toate astea îl mai punem să mute blocuri între memoria fizică (RAM) și cea virtuală, performanța obținută nu va fi aceeași de care ne-am bucura dacă am încredința această sarcină Hard Disk-ului secundar care, datorită faptului că în majoritatea cazurilor e folosit pe post de cămară (stocarea de fișiere multimedia, documente, copii de siguranță, etc) și nu gestionează nici fișiere ale sistemului de operare nici ale aplicațiilor “pierde vremea aiurea” când, ar putea fain-frumos să pună mâna la treabă pentru a procesa memoria virtuală; va asigur că o va face mult mai bine decât Hard Disk-ul principal.

Cum modificăm locația fișierului pagefile.sys

Virtual Memory Windows 7
Pentru a modifica locația fișierului de paginare, urmăm aceeași rută de mai devreme cu mici excepții:
  1. În Virtual Memory, în Driveselectăm Hard Disk-ul principal.
  2. Selectăm caseta No paging file, dăm click pe Set.
  3. Selectăm Hard Disk-ul secundar.
  4. Scriem valoarea ce va defini cantitatea de memorie virtuală utilizată, dăm click pe Set.
  5. OK » Apply » OK » OK » Restart now.
Așa de simplu.
Din păcate, dacă suntem posesori de laptop-uri, puține putem face pentru a stoca fișierul de paginare pe un Hard Disk care să fie în permanență conectat la sistem. În plus, un Hard Disk conectat prin portul USB, nu ne va fi de foarte mare folos datorită vitezei cu care acesta permite transmiterea datelor.

În concluzie

Dacă urmați sfaturile de mai sus, în cazul în care calculatorul dispune de 2 GB de memorie RAM sau mai puțin, performanța calculatorului vostru va crește simțitor. Creșterea performanței se va face simțită și mai mult, dacă se dispune de două Hard Disk-uri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu