marți, 21 ianuarie 2014

Familiarizați-vă cu Excel 2007: Crearea primului registru de lucru

Familiarizați-vă cu Excel 2007: Crearea primului registru de lucru


Despre acest curs

Acest curs include:
  • Trei lecții în ritm propriu și trei sesiuni de exerciții pentru experiență practică. Sesiunile de practică necesită Excel 2007.
  • Un scurt test la sfârșitul fiecărei lecții; testele nu sunt notate.
  • O Cartelă de referințe rapide pe care o obțineți în urma cursului.

Obiective

După terminarea acestui curs veți ști să:
  • Crearea unui registru de lucru nou.
  • Introducerea de text și numere.
  • Editarea de text și numere.
  • Inserarea și ștergerea coloanelor și rândurilor.

Sunteți solicitat să introduceți date în Excel 2007, dar nu ați mai lucrat în Excel. Unde începeți?
Este posibil să fi lucrat în Excel o dată sau de două ori, dar încă vă întrebați cum se efectuează operațiuni de bază : cum se introduc anumite tipuri de date, cum se editează datele sau cum se adaugă și se șterg coloane și rânduri suplimentare.
Acum veți deprinde abilitățile pentru a lucra în Excel rapid și cu un efort minim.
Pentru a afla mai multe despre acest curs, citiți textul în acest curs, Obiective și Despre acest curs sau căutați în cuprins. Apoi faceți clic pe Următorul pentru a începe prima lecție.
 Coloane, rânduri și celule

Coloane, rânduri și celule sunt ceea ce vedeți când deschideți Excel.

Când porniți Excel vă aflați în fața unei grile mari necompletate. În partea de sus se află litere, iar în partea din stânga, de sus în jos, se află cifre. De asemenea, în partea de jos se află file denumite Foaie1, Foaie2 etc.
Dacă nu sunteți familiarizat cu Excel, vă gândiți ce să faceți mai departe.
Vom începe cu familiarizarea cu câteva noțiuni de bază Excel care vă vor ajuta la introducerea de date în Excel.
Panglica cu comenzi corelate organizate pe grupuri

Explicație 1 Panglica se întinde în partea de sus a ferestrei Excel.
Explicație 2 Comenzile corelate de pe Panglică sunt organizate în grupuri.


Banda din partea de sus a ferestrei Excel 2007 este Panglica. Panglica se compune din diferite file. Fiecare filă este corelată cu operațiuni specifice în Excel. Faceți clic pe filele din partea superioară a Panglicii pentru a vedea comenzile de pe fiecare filă. Fila Pornire, prima filă din stânga, conține comenzile care se utilizează cel mai des.
Comenzile se organizează în grupuri mici corelate. De exemplu, comenzile pentru editarea celulelor sunt grupate în grupul Editare, iar comenzile pentru lucrul cu celulele se află în grupul Celule. Veți începe să învățați despre unele dintre comenzile din grupurile Celule și Editare în exercițiile practice de la sfârșitul acestei lecții (este necesar Excel 2007).
Registru de lucru Excel, cu Registru 1 în bara de titlu din partea de sus a foii de lucru și selectorii foilor în partea de jos a foii de lucru

O foaie de lucru necompletată într-un registru de lucru nou.
Explicație 1 Primul registru de lucru pe care îl deschideți se numește Registru1. Titlul se afișează în bara de titlu din partea de sus a ferestrei până când salvați registrul de lucru cu un alt titlu.
Explicație 2 Selectorii foilor din partea de jos a ferestrei de lucru.


Când porniți Excel, deschideți un fișier numit registru de lucru. Fiecare registru de lucru nou conține trei foi de lucru, precum paginile dintr-un document. Introduceți date în foile de lucru. (Foile de lucru se numesc uneori și foi de calcul).
Fiecare foaie de lucru are un nume pe selectorul de foaie din partea din stânga jos s ferestrei registrului de lucru: Foaie1, Foaie2 și Foaie3. Faceți clic pe fiecare selector de foaie pentru a vizualiza o foaie de lucru.
Este bine să redenumiți selectorii de foaie pentru a face mai ușor de identificat informațiile de pe fiecare foaie. De exemplu, este posibil să existe selectori de foaie numiți Ianuarie, Februarie și Martie pentru bugete sau note ale elevilor în lunile respective, sau Moldova sau Banat pentru regiunile de vânzări și așa mai departe.
Adăugați foi de lucru suplimentare, dacă sunt necesare mai mult de trei. Dacă nu sunt necesare trei foi de lucru, ștergeți o foaie sau două (nu este obligatoriu). Utilizați comenzile rapide de la tastatură pentru a vă deplasa între foi.
Veți vedea cum să efectuați toate acestea în secțiunea de exerciții practice de la finalul acestei lecții.
Vă întrebați cum se creează un registru de lucru nou. Iată cum: faceți clic pe butonul Microsoft OfficeImagine buton din partea din stânga sus. Apoi faceți clic pe Automat. În fereastra Registru de lucru nou, faceți clic pe Registru de lucru necompletat .

 Titluri de coloană și titluri de rând într-o foaie de lucru

După primele 26 de titluri de coloană (de la A la Z), următoarele 26 de titluri de coloană sunt de la AA la AZ. Titlurile de coloană continuă până la coloana XFD, în total fiind 16.384 de coloane.
Explicație 1 Titlurile de coloană sunt indicate prin litere.
Explicație 2 Titlurile de rând sunt indicate prin numere.

Foile de lucru se împart în coloane, rânduri și celule. Aceasta este grila pe care o vizualizați când deschideți un registru de lucru.
Coloanele merg de sus în jos într-un registru de lucru, pe verticală. Rândurile merg de la stânga la dreapta, pe orizontală. O celulă este spațiul unde se intersectează o coloană cu un rând.
Fiecare coloană are un titlu alfabetic în partea de sus. Primele 26 de coloane au literele de la A la Z. Fiecare foaie de lucru conține 16.384 coloane în total, astfel încât după litera Z se reîncepe în perechi, de la AA la AZ. Consultați Figura 2.
După AZ, perechile de litere încep din nou cu coloanele de la BA la BZ și așa mai departe, până când cele 16.384 de coloane au titluri alfabetice, care se încheie cu XFD.
De asemenea, fiecare rând are un titlu. Titlurile de rând sunt numere de la 1 la 1.048.576.
Titlurile alfabetice ale coloanelor și titlurile numerice ale rândurilor indică locul în care vă aflați pe o foaie de lucru când faceți clic pe o celulă. Titlurile se combină pentru a forma adresa celulei, numită și referință la celulă. Veți învăța mai multe despre aceasta în următoarea secțiune.

Celula activă este conturată cu negru

Când deschideți un registru de lucru nou, prima celulă este celula activă. Aceasta are un contur negru. În a doua imagine, este selectată celula C5 și aceasta este celula activă. Este conturată cu negru.
Explicație 1 Coloana C este evidențiată.
Explicație 2 Rândul 5 este evidențiat.
Explicație 3 Celula C5, celula activă, este afișată în Casetă nume în colțul din stânga sus al foii de lucru.


În cadrul unei foi de lucru, lucrați și introduceți datele în celule.
Când deschideți un registru de lucru nou, prima celulă pe care o vedeți în colțul din stânga sus este conturată cu negru, indicând că datele pe care le introduceți se vor afișa acolo.
Introduceți date oriunde doriți, făcând clic pe orice celulă din foaia de lucru pentru a selecta celula. Însă prima celulă (sau celula de lângă ea) este un loc bun de pornire pentru a introduce date în majoritatea cazurilor.
Când selectați o celulă, aceasta devine celula activă. Când o celulă este activă, este conturată cu negru, iar titlurile coloanei și rândului în care este localizată celula sunt evidențiate.
De exemplu, dacă selectați o celulă din coloana C de pe rândul 5, titlurile de pe coloana C și rândul 5 sunt evidențiate, iar celula este conturată. Celula se numește celula C5, care este referința la celulă.
Celula conturată și titlurile de coloană și de rând evidențiate simplifică vizualizarea celulei C5 care este celulă activă. De asemenea, referința la celulă a celulei active se afișează în Casetă nume în colțul din stânga sus al foii de lucru. Privind în Caseta nume, vedeți referința la celulă a celulei active.
Acești indicatori nu sunt foarte importanți când vă aflați în partea de sus a foii de lucru în primele câteva celule. Dar când avansați pe foaia de lucru, acești indicatori sunt foarte utili. Rețineți că sunt 17.179.869.184 de celule pe fiecare foaie de lucru. Este posibil să vă pierdeți, dacă nu aveți referințe la celule care să indice locul în care vă aflați.
De exemplu, este important să cunoașteți referința la celulă dacă este necesar să comunicați cuiva unde se află anumite date sau unde este necesar să fie introduse anumite date pe foaia de lucru.
În sesiunea de activitate practică veți vedea cum se utilizează Caseta Nume pentru a merge direct la celulele aflate oriunde pe foaia de lucru.
Faceți clic pe butonul Activitate practică în Excel pentru a deschide fereastra programului Excel și fereastra  cu instrucțiuni practice

Dimensiune descărcare: 16 KO (<1 min la 56 Kbps)


Activitate practică în Excel
Aveți probleme cu sesiunile de activitate practică?
AjutorConsultați sfaturile noastre de depanare



Acum este timpul să exersați ceea ce ați învățat. Veți redenumi o foaie de lucru, vă veți deplasa de la foaie la foaie și veți învăța comenzile rapide de la tastatură pentru a efectua aceasta. De asemenea, veți adăuga culori la selectorii de foi, veți șterge foi de lucru și veți învăța să utilizați Caseta nume.



 Introduceți tot felul de date în Excel

Este posibil să utilizați Excel pentru a introduce tot felul de date, profesionale sau personale.

Este posibil să introduceți două tipuri de bază de date în celulele unei foi de date: numere și text.
Utilizați Excel pentru a crea bugete, pentru a lucra cu taxele sau pentru a înregistra calificativele studenților.
Utilizați Excel pentru a lista produsele pe care le vindeți sau pentru a înregistra prezența studenților.
Utilizați Excel pentru a urmări cât exersați în fiecare zi și pierderea în greutate, sau cât vă costă reamenajarea casei. Posibilitățile sunt infinite.
Să intrăm în problematica introducerii de date.

 Titluri de coloană și titluri de rând

Foaie de lucru cu titluri de coloană și titluri de rând.
Explicație 1 Titlurile de coloană sunt lunile anului.
Explicație 2 Titlurile de rând sunt numele firmelor.

Când introduceți date, este bine să începeți introducând titlurile în partea de sus a fiecărei coloane, astfel încât oricine partajează foaia de lucru să înțeleagă ce semnifică datele (și astfel încât să aveți posibilitatea să le înțelegeți și dvs., mai târziu).
În imagine, titlurile de coloană sunt lunile anului, în partea de sus a foii de lucru.
De multe ori, doriți să introduceți și titluri de rânduri. În imagine, titlurile de rând din partea din stânga reprezintă numele firmelor.
Foaia de lucru afișează dacă un reprezentant din fiecare companie a participat sau nu la un prânz lunar de afaceri.
Punctul de inserare se deplasează la dreapta cu tasta TAB și în jos cu tasta ENTER

Apăsați tasta TAB pentru a deplasa selecția cu o celulă către dreapta. Apăsați ENTER pentru a deplasa selecția cu o celulă mai jos.


Să presupunem că creați o listă de nume de persoane din departamentul de vânzări. Lista va conține și datele vânzărilor, cu valorile respective. Sunt necesare următoarele titluri de coloană: Nume, Dată, Volum.
În acest caz nu sunt necesare titluri de rânduri în partea din stânga a foii de lucru; numele persoanelor din departamentul de vânzări se află pe coloana din extrema stângă.
Tastați „Dată” în celula B1 și apăsați tasta TAB. Tastați „Volum” în celula C1.
După ce ați tastat titlurile de coloană, faceți clic pe celula A2 pentru a începe să tastați numele persoanelor din departamentul de vânzări.
Tastați primul nume, apoi apăsați ENTER pentru a deplasa selecția în jos cu o celulă în celula A3 (în josul coloanei), apoi tastați următorul nume și așa mai departe.
Text aliniat la stânga în celulă și datele aliniate la dreapta în celulă

Excel aliniază textul în partea stângă a celulelor, dar aliniază datele în partea dreaptă a celulelor.


Pentru a introduce o dată în coloana B, coloana Dată, utilizați o bară oblică sau o cratimă pentru a separa părțile: 16/7/2009 sau 16-Iulie-2009. Excel va recunoaște aceasta ca dată.
Dacă este necesar să introduceți o oră, tastați numerele, un spațiu, apoi „a” sau „p” , de exemplu, 9:00 p. Dacă introduceți doar numărul, Excel recunoaște o oră și o introduce ca AM.
Sfat     Pentru a introduce data curentă, apăsați tasta CTRL și punct și virgulă (;) în același timp. Pentru a introduce ora curentă, apăsați tasta CTRL, tasta SHIFT și punct și virgulă în același timp.
Numerele aliniate în partea dreaptă a celulei

Excel aliniază numerele în partea dreaptă a celulelor.


Pentru a introduce volumul de vânzări în coloana C, coloana Volum, tastați valoarea, urmată de simbolul monetar.

Alte numere și modul de introducere

  • Pentru a introduce fracții, lăsați un spațiu între numărul întreg și fracție. De exemplu, 1 1/8.
  • Pentru a introduce numai o fracție, introduceți întâi zero. De exemplu, 0 1/4. Dacă introduceți 1/4 fără zero, Excel interpretează numărul ca dată, 4 ianuarie.
  • Dacă tastați (100) pentru a indica un număr negativ în paranteze, Excel va afișa numărul ca -100.
Dacă doriți să aflați cum să adunați, să scădeți, să înmulțiți sau să împărțiți numere în Excel utilizând formule, aveți nevoie de acest curs: Familiarizați-vă cu Excel 2007: Introducerea formulelor.




Faceți clic pe Redare pentru a vedea o modalitate rapidă de introducere a datelor într-o serie, cum ar fi lunile anului.

Iată două modalități de introducere a datelor în Excel care vă ajută să economisiți timpul:
Umplere automată     Introduceți lunile anului, zilele săptămânii, multipli de 2 și 3 sau alte date dintr-o serie. Tastați una sau mai multe intrări, apoi extindeți seria.
Faceți clic pe Redare pentru a vedea cum.
Completare automată     Dacă primele două litere tastate într-o celulă se potrivesc cu cele dintr-o intrare deja efectuată în coloană, Excel va umple caracterele rămase în mod automat. Doar apăsați ENTER când vedeți că se adaugă. Aceasta funcționează pentru text sau pentru text cu numere. Nu funcționează pentru numere, pentru date calendaristice sau pentru ore.
Încercați aceste două metode de a introduce date în activitatea practică. Aceasta urmează. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu