marți, 21 ianuarie 2014

Opțiuni de funcționare pentru verificarea ortografică și gramaticală 1

Opțiuni de funcționare pentru verificarea ortografică și gramaticală 1

Erorile de ortografie și gramatică le pot distrage atenția cititorilor de la munca dvs. din documente, de aceea probabil doriți să eliminați aceste greșeli. Chiar și așa, probabil aveți unele preferințe în privința utilizării programului Microsoft Office pentru a vă ajuta în acest sens. Poate preferați să verificați toată ortografia odată, la terminarea unui document. Sau doriți să utilizați verificarea ortografiei și gramaticii (liniile ondulate roșii, albastre și verzi) pentru a reduce la minimum greșelile pe măsură ce lucrați.
Acest articol explică toate modalitățile în care se pot adapta instrumentele de verificare pentru a le face să lucreze în modul în care doriți, în programele Office pe care le utilizați.
Ce intenționați?
 Notă   Aflați cum se face Verificarea ortografică și gramaticală într-o altă limbă.

Afișarea opțiunilor de verificare

Multe dintre procedurile din acest articol cer ca mai întâi să afișați opțiunile de verificare.
  1. Faceți clic pe fila Fișier, apoi faceți clic pe Opțiuni.
    Dacă utilizați Outlook, faceți clic pe Corespondență, apoi pe Corectare ortografică și autocorecție.
  2. Faceți clic pe Verificare.
Începutul paginii Începutul paginii

Selectarea opțiunilor de AutoCorecție

Pentru mai multe informații, consultați Corectarea automată a scrierii cu majuscule, Corectarea automată a greșelilor de ortografie și inserarea de text și simboluri și Corectarea automată a ortografiei cu cuvinte din dicționarul principal.
Începutul paginii Începutul paginii

Selectarea opțiunilor de corectare ortografică care afectează toate programele Microsoft Office

Pentru a vedea și modifica aceste opțiuni, trebuie ca mai întâi să afișați opțiunile de verificare. După aceea, aveți posibilitatea să vizualizați și să modificați setările descrise în următoarele secțiuni.

Selectarea setărilor globale Office pentru verificatorul ortografic

Unele dintre opțiunile afișate în fereastra care apare se aplică tuturor programelor Microsoft Office. Indiferent ce program utilizați pentru a modifica opțiunea, setările pe care le selectați se aplică tuturor programelor.
Aceasta este o listă a opțiunilor din caseta de selectare și a ceea ce fac acestea.
Bifați această casetă de selectare: Pentru aceasta:
Se ignoră cuvintele cu MAJUSCULE Se ignoră cuvintele în care toate literele sunt scrise cu majuscule. De exemplu, dacă bifați această opțiune, verificatorul ortografic nu semnalează ABC ca fiind o greșeală.
Se ignoră cuvintele care conțin numere Se ignoră cuvintele care conțin numere. De exemplu, dacă bifați această opțiune, verificatorul ortografic nu semnalează a1b2c3 ca fiind o greșeală.
Se ignoră adresele Internet și de fișiere Se ignoră cuvintele care sunt adrese Internet și adrese de fișiere. Exemple de cuvinte pe care verificatorul ortografic le ignoră când este selectată această opțiune sunt:
  • http://www.proseware.com/
  • \\proseware\public\
  • mailto:monica@proseware.com
Se semnalizează cuvintele repetate Vă avertizează în legătură cu cuvintele repetate. De exemplu, dacă bifați această opțiune, verificatorul ortografic semnalizează alo alo ca fiind eroare.
Impunere majuscule accentuate în franceză Avertizează când apar cuvinte franceze care conțin litere mari cărora le lipsește accentul.
Când utilizați dialectul francez canadian, această opțiune este în mod implicit activată, deoarece dicționarul acestei limbi include forma accentuată a cuvintelor. Aceasta înseamnă că opțiunea este selectată în mod implicit în următoarele situații:
Sugestii doar din dicționarul principal Sugerează doar cuvinte din dicționarul principal care este încorporat în verificatorul ortografic. Dacă bifați această opțiune, cuvintele din dicționarele particularizate nu sunt incluse în lista de cuvinte sugerate atunci când verificați ortografia unui document.

Selectarea unui mod pentru franceză

Cealaltă opțiune care afectează toate programele Microsoft Office este meniul Moduri franceze. Această opțiune afectează doar textul scris în limba franceză.
AfișareExplicații ale opțiunilor din acest meniu
Începutul paginii Începutul paginii

Modificarea modului în care verificatorul ortografic funcționează în fundal

În timp ce lucrați la un document, verificatorul ortografic poate lucra în fundal, în căutarea greșelilor. Ca urmare, când terminați ciorna la care lucrați, procesul de verificare ortografică merge mai rapid. Astfel este posibil să economisiți timp, în special în cazul documentelor mari.
 Notă    În Microsoft Access, Microsoft Excel și Microsoft Project, aceste opțiuni nu sunt disponibile. Verificatorul ortografic nu funcționează în fundal în aceste programe.
Pentru a vedea și a modifica aceste opțiuni, trebuie ca mai întâi să afișați opțiunile de verificare. După aceea, aveți posibilitatea să vizualizați și să modificați setările descrise în următoarele secțiuni.

Bifați sau debifați caseta de selectare Verificarea ortografiei în timpul tastării

De cele mai multe ori ar trebui să lăsați selectată caseta Verificarea ortografiei în timpul tastării. Printre motivele pentru care ați prefera să debifați această casetă de selectare se numără următoarele:
  • Doriți să ascundeți greșelile de ortografie (liniile roșii ondulate) din elementele Microsoft Office Outlook pe care le editați.
  • Utilizați un computer care este lent din cauza limitărilor hardware (de exemplu, memorie sau viteză de procesor slabă) sau software (de exemplu, când rulați o serie de programe solicitante în același timp).

Bifați sau debifați caseta de selectare Ascundere greșeli (linii roșii ondulate)

Debifați caseta de selectare Ascundere greșeli de ortografie dacă doriți ca programul Microsoft Office să semnalizeze erorile de ortografiere automat în timpul tastării. Debifarea acestei opțiuni vă oferă încrederea că nu va trebui să rezolvați o serie de erori de ortografie când veți fi pe punctul de a termina documentul. Programul Microsoft Office semnalizează cuvintele greșit ortografiate în timp ce lucrați, de aceea aveți posibilitatea să le vedeți cu ușurință, ca în acest exemplu.
Cuvânt greșit ortografiat cu linia ondulată roșie dedesubt

Activarea sau dezactivarea verificatorului ortografic automat

  1. Faceți clic pe fila Fișier, apoi faceți clic pe Opțiuni.
    Dacă utilizați Outlook, faceți clic pe Corespondență, apoi pe Corectare ortografică și autocorecție.
  2. Faceți clic pe Verificare.
  3. Bifați sau debifați caseta de selectare Verificarea ortografiei în timpul tastării.
Dacă utilizați Word, aveți posibilitatea să activați sau să dezactivați verificarea ortografică automată pentru toate documentele pe care le creați de acum înainte, efectuați următoarele:
  1. Urmați pașii de la 1 la 3 de mai sus.
  2. Sub Excepții pentru, faceți clic pe Toate documentele noi.
  3. Bifați sau debifați caseta de selectare Ascundere erori de ortografie numai în acest document.
 Notă    Dacă dezactivați verificarea automată a ortografiei pentru un fișier pe care îl partajați cu alte persoane, este bine să îi anunțați că ați făcut modificarea aceasta.
Începutul paginii Începutul paginii

Îmbunătățirea rezultatelor verificatorului ortografic prin utilizarea verificării contextuale

Pentru a vedea și a modifica această opțiune, trebuie ca mai întâi să afișați opțiunile de verificare.
Ați scris vreodată o greșeală similară acesteia? Ne întâlnim acoli. În Outlook, PowerPoint și Word, aveți posibilitatea să bifați caseta de selectare Utilizare corectare ortografică contextuală pentru a obține ajutor la găsirea și remedierea acestui tip de eroare.
De exemplu, dacă ați bifat casetele de selectare Utilizare corectare ortografică contextuală și Verificarea ortografiei în timpul tastării și ați debifat Ascundere greșeli de ortografie, verificatorul ortografic semnalează greșeala și oferă o sugestie când faceți clic cu butonul din dreapta pe cuvântul semnalat, ca în ilustrația următoare.
Eroare de ortografie contextuală la clic cu butonul din dreapta

 Note 

  • După ce instalați Microsoft Office, caseta de selectare Utilizare corectare ortografică contextuală este debifată în mod implicit dacă sistemul are mai puțin de 1 GO RAM.
  • Bifarea casetei de selectare Utilizare corectare ortografică contextuală pe un sistem cu memorie redusă poate provoca reducerea performanțelor. Dacă observați acest tip de probleme în timp ce utilizați această opțiune, poate fi de preferat să debifați caseta de selectare Utilizare corectare ortografică contextuală pentru a rezolva problema.
Începutul paginii Începutul paginii

Modificarea opțiunilor de verificare gramaticală pentru Outlook și Word

Outlook și Word oferă capacitatea de a verifica și gramatica, nu doar ortografia. Pentru a vedea și modifica opțiunile de verificare gramaticală, trebuie ca mai întâi să afișați opțiunile de verificare.
Ce intenționați?

Activarea sau dezactivarea verificării gramaticale automate

Se poate opta să lăsați Outlook și Word să semnalizeze automat greșelile de gramatică, după cum se vede în ilustrația următoare.
Eroare gramaticală la clic cu butonul din dreapta

Outlook

  • Bifați sau debifați caseta de selectare Verificarea gramaticii în timpul tastării.
 Notă    Verificatorul gramatical este disponibil pentru toate elementele, cu excepția Notelor.

Word

Pentru a activa sau dezactiva verificarea gramaticală automată pentru documentul deschis în prezent, efectuați următoarele:
  1. Sub Excepții pentru, faceți clic pe Numele fișierului deschis.
  2. Bifați sau debifați caseta de selectare Ascundere erori gramaticale numai în acest document.
Pentru a activa sau dezactiva verificarea gramaticală automată pentru toate documentele pe care le creați de acum înainte, efectuați următoarele:
  1. Sub Excepții pentru, faceți clic pe Toate documentele noi.
  2. Bifați sau debifați caseta de selectare Ascundere erori gramaticale numai în acest document.
 Important    Dacă dezactivați verificarea automată a gramaticii pentru un fișier pe care îl partajați cu alte persoane, este bine să îi anunțați că ați făcut modificarea aceasta.
Începutul paginii Începutul paginii

Verificarea tuturor greșelilor de gramatică odată

Bifați caseta de selectare Verificarea gramaticii și a ortografiei dacă doriți să includeți erorile de gramatică atunci când verificați toată ortografia odată (de exemplu, când apăsați F7).

Afișarea evaluării lizibilității

Bifați caseta de selectare Se afișează evaluarea lizibilității dacă doriți să afișați statisticile de lizibilitate după ce terminați verificarea ortografică completă (de exemplu, când apăsați F7). Pentru mai multe informații, despre această caracteristică, consultați articolul Testarea lizibilității unui document.

Controlul regulilor pe care le aplică verificatorul gramatical

Aveți posibilitatea să selectați una dintre următoarele două opțiuni din meniul Stil de scriere: Grammar Only sau Grammar & Style. Dacă doriți să modificați tipurile de reguli pentru gramatică și stil pe care le utilizează verificatorul gramatical la verificarea scrierii, faceți clic pe Setări. Utilizați caseta de dialog Setări gramaticale pentru a vedea setările și a face modificările dorite. Pentru mai multe informații, consultați Selectarea opțiunilor privind gramatica și stilurile de scriere.
AfișareDe ce nu sunt disponibile butoanele Stil de scriere și Setări în Outlook?
Începutul paginii Începutul paginii

Selectarea opțiunilor de verificare pentru Outlook

  • Pe fila Fișier, faceți clic pe Opțiuni, apoi pe Corespondență.
    • Dacă doriți ca verificatorul ortografic să ruleze o singură dată, în întregime, când faceți clic pe Trimitere, bifați caseta de selectare Înaintea trimiterii se face întotdeauna verificarea ortografică.
    • Pentru a preciza ca textul original al unui mesaj să nu fie verificat ortografic atunci când răspundeți la un mesaj sau îl redirecționați, bifați caseta de selectare Se ignoră textul mesajului original în mesajul răspuns sau redirecționat.
Începutul paginii Începutul paginii

Activarea sau dezactivarea verificării ortografice a câmpurilor în Project

Este posibil să aveți în Microsoft Project unele câmpuri care nu doriți să fie verificate de verificatorul ortografic.
  1. Faceți clic pe fila Fișier, pe Opțiuni, apoi pe Verificare.
  2. Sub Atunci când se corectează ortografia în Project, debifați toate casetele de selectare ale câmpurilor pe care nu doriți să le verifice verificatorul ortografic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu