luni, 20 ianuarie 2014

Cum faci calculatorul sa porneasca / booteze mai repede

Cum faci calculatorul sa porneasca / booteze mai repede


Despre cum faci calculatorul sa porneasca / booteze mai repede ti-am mai vorbit pana acum insa cum sunt un fanatic al optimizarilor, nici sa nu te miri daca, in viitor voi mai publica si alte articole pe aceasta tema dar, de moment, hai sa ne concentram pe articolul curent.
Am inceput sa folosesc Soluto in urma cu aproximativ un an cand am decis sa-l probez dupa ce citisem despre el pe Lifehacker. Chiar daca inainte de a-l instala nu credeam ca va face “multi purici” in calculatorul meu, mi-am schimbat rapid parerea despre el cand am vazut ca am redus timpul de bootare al sistemului cu mai bine de70 secunde.
Cum faci calculatorul sa porneasca / booteze mai repede
Dupa ce descarcam Soluto de pe site-ul oficial, il instalam si repornim calculatorul, trecem la configurarea sa. Pentru a face acest lucru il deschidem cu un click-dreapta pe iconita pe care acesta o plaseaza in Systray» Open.

Dupa ce programul s-a deschis facem click pe bulina Boot si asteptam ca acesta sa afiseze recomandarile:
Cum faci calculatorul sa porneasca mai repede - Soluto
Vom observa ca aplicatiile ce pornesc odata cu sistemul de operare, sunt clasificate in in functie de impactul pe care acesta il au asupra pornirii calculatorului si de importanta lor; bineinteles ca nu vom putea aduce modificari asupra aplicatiilor de care Windows are nevoie pentru a porni corect.
In momentul in care vom face click pe spatiul ce reprezinta una din aplicatiile datorita pornirii carora calculatorul booteaza mai lent, va fi afisat un meniu in care putem selecta una din cele 3 optiuni existente:
  • Pause: aplicatia nu va mai porni automat.
  • Delay: aplicatia va porni doar dupa ce au pornit aplicatiile / serviciile Windows esentiale.
  • In Boot: aplicatia va porni automat in continuare (nu este indicat, daca nu este vorba de antivirus).
Cum faci calculatorul sa booteze mai repede, cu Soluto
Rand pe rand, fie eliminam din lista de pornire aplicatiile pe care nu ne deranjeaza sa le rulam cu manual atunci cand avem nevoie de ele (functia Pause), fie le punem in lista de asteptare (functia Delay) pentru a fi rulate, abia dupa ce sistemul de operare s-a incarcat complet.

Ce castigam daca facem asta ?

In primul rand, asa cum am spus si in titlul articolului, calculatorul va porni si va putea fi utilizat, mult mai rapid decat de obicei.
In al doilea rand, nici procesorul, nici memoria RAM, nici Hard Disk-ul, nu vor mai fi solicitate peste capacitate la pornirea sistemului si in consecinta, vom evita, blocarea calculatorului timp de cateva minute la pornire (anumite persoane cu care am avut de-a face de-a lungul timpului, erau ferm convinse ca  acele minute in care calculatorul nu raspunde la comenzi, sunt un rezultat absolut normal al procesului de bootare; o idee mai gresita decat asta, imposibil).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu