joi, 23 ianuarie 2014

Utilizarea blogurilor sau a wiki-urilor pentru partajarea informațiilor

Utilizarea blogurilor sau a wiki-urilor pentru partajarea informațiilor

Blogurile și wiki-urile oferă modalități de a partaja rapid informațiile de pe site, fără a solicita instrumente sau expertiză avansată. Ele sunt adesea mai simplu de actualizat decât un document formal sau un site Web tradițional.

Utilizarea blogurilor

Blogurile conțin mesaje, asemănătoare uneori cu intrările de jurnal, de la o persoană sau un grup de persoane. Mesajele sunt datate și listate în ordine cronologică inversă. Persoanele pot comenta asupra articolelor, dar pot și oferi linkuri către site-uri, imagini și bloguri asociate.
Intrare blog
Blogurile pot permite unei organizații să distribuie rapid informațiile în rândul angajaților, partenerilor sau clienților. Cititorii pot adăuga o privire detaliată asupra unui domeniu dificil, pot oferi inspirație și instrucțiuni sau pot explica un nou set de instrucțiuni sau o nouă procedură.
 Notă   Acest articol se referă la un exemplu de site SharePoint creat de Adventure Works, o firmă imaginară care fabrică biciclete, componente de biciclete și accesorii de biciclete.
De exemplu, membrii echipei de marketing Adventure Works utilizează un blog pentru a prezenta și colecta feedback pentru idei strategice și pentru a recunoaște realizările angajaților.
Încurajând cititorii să publice comentarii, autorii de bloguri pot afla, de asemenea, ce cred cititorii lor despre un subiect dat.
Blogurile pot fi create pe un site Microsoft Office SharePoint Server 2007 prin utilizarea instrumentelor de formatare simple care sunt disponibile în browsere Web care acceptă controale ActiveX, cum ar fi Windows Internet Explorer. De asemenea, aveți posibilitatea să utilizați câteva instrumente pentru creare, cum ar fi Microsoft Office Word 2007.
Cititorii de blog se pot abona la Fluxuri RSS pentru a fi la curent cu noile mesaje sau comentarii.

Utilizarea wiki-urilor

Un wiki este un site Web care permite utilizatorilor să colecteze informații de la echipă, să planifice evenimente sau să lucreze împreună la proiecte. Oricine poate adăuga cu ușurință un conținut nou sau poate să editeze un conținut existent.

Wiki
Explicație 1 Linkuri către pagini existente
Explicație 2 Linkuri către paginile care pot fi create mai târziu
Este nevoie doar de un browser Web și de permisiuni la un site wiki. Nu este nevoie de instrumente speciale sau de cunoștințe despre crearea de site-uri. Se pot adăuga rapid pagini existente și se pot crea cu ușurință linkuri la paginile noi.
Într-un wiki se pot crea linkuri chiar înainte ca paginile să fie create. De exemplu, un membru al echipei poate crede că un subiect necesită informații conexe, dar nu are timp pentru a crea o nouă pagină imediat. Acel membru al echipei poate crea un link care poate fi transformat într-o pagină reală, urmând linkul și adăugând conținut pentru a crea pagina.
Versiunile sunt activate pentru paginile wiki, ceea ce înseamnă că se creează un istoric de versiune care prezintă cum a evoluat conținutul. Aveți posibilitatea să vedeți cine a modificat conținutul și când a fost modificat acesta, și chiar să reveniți la o versiune anterioară dacă apare o greșeală.

Diferențele dintre bloguri și wiki-uri

Deși blogurile și wiki-urile pot ajuta echipa să colaboreze fără instrumente complexe sau informații specializate, există diferențe în modul în care echipa le poate utiliza:
Bloguri    Intrările de blog sunt scrise de obicei de un anumit grup de persoane care furnizează informații și detalii, cum ar fi managerii, experții tehnici sau persoane având un punct de vedere sau un stil de scriere distinctiv.
În unele bloguri, este important rolul persoanelor care creează blogurile, persoane denumite adesea bloggeri. De exemplu, managerii pot utiliza un mesaj de blog pentru a explica motivele din spatele unor modificări de politică, membrii echipei își pot descrie experiențele cu un proiect special sau tehnicienii pot descrie cu propriile lor cuvinte cele mai bune practici despre cum funcționează ceva anume.
Publicările pe blog și comentariile sunt înregistrate în ordine cronologică inversă. Se poate defila prin mesaje la fel cum s-ar proceda la citirea unui jurnal.
Wiki-urile    Echipele scriu de obicei wiki-urile ca proces colectiv. După ce o persoană creează o pagină, alt membru al echipei poate adăuga mai mult conținut, poate edita conținutul sau poate adăuga linkuri de suport. Comunitatea de autori contribuie la asigurarea acurateței și relevanței conținutului.
Wiki-urile continuă să evolueze pe măsură ce alte persoane adaugă sau revizuiesc informații. Deși se păstrează un istoric al versiunilor, iar istoricul este organizat în ordine cronologică, versiunile nu sunt afișate în stil de jurnal în vizualizarea implicită a unui wiki.
Echipa dvs. poate dori să utilizeze un wiki pentru a construi o bază comună de cunoștințe sau pentru a facilita planificarea, cum ar fi pentru un proiect de echipă, o publicație sau o conferință.
De exemplu, echipa de marketing Adventure Works utilizează o pagină wiki pentru a ajuta membrii nou angajați ai echipei să se integreze mai repede. Pe măsură ce membrii echipei întâlnesc resurse suplimentare sau au sfaturi suplimentare pe care le pot transmite, aceștia adaugă linkuri și informații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu