marți, 21 ianuarie 2014

Securitate I: Cum vă ajută sistemul Office 2007 la sporirea securității

Securitate I: Cum vă ajută sistemul Office 2007 la sporirea securității


Despre acest curs

Acest curs include:
  • Două lecții în ritm propriu și o sesiune de activitate practică pentru a câștiga experiență.
  • Un scurt test la sfârșitul fiecărei lecții; testele nu sunt notate.
  • O Cartelă de referințe rapide pe care o obțineți în urma cursului.

Obiective

După terminarea acestui curs veți ști să:
  • Fiți conștienți de riscurile de securitate în privința computerului și de importanța utilizării de software antivirus.
  • Aflați ce sunt macrocomenzile și semnăturile digitale și ce rol îndeplinesc acestea într-un document.
  • Utilizați opțiunile din Bara de mesaje pentru a decide dacă să activați macrocomenzile și alte potențiale riscuri de securitate.


Acest curs explică noile caracteristici de securitate din Microsoft Office Word 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007, Access 2007, Publisher 2007, Visio 2007 și InfoPath 2007. De asemenea, găsiți incluse câteva sfaturi pentru Outlook 2007 și mai multe informații generale despre securitatea computerelor.

Imagini referitoare la securitate, printre care un lacăt

Computer înconjurat de viruși, viermi, cai troieni, atacuri de înșelăciune și spyware


Virușii, viermii, caii troieni, înșelătoria și spyware-ul constituie amenințări pentru computer.
Surse de infecție: Internet, fișiere partajate, mesaje de poștă electronică și altele

Există multe posibile surse de infecție, printre care dischete, mesaje de poștă electronică, fișiere partajate și documente descărcate.

Fie că este virus, vierme, cal troian sau spyware, chiar și cel mai distructiv cod încearcă să intre pe computer ascunzându-se în ceva ce pare inofensiv. De exemplu, poate fi într-o atașare de poștă electronică pe care o primiți, într-un software descărcat de pe Internet, un site Web pe care îl vizitați, un fișier partajat sau o rețea, o dischetă pe care v-o dă cineva sau chiar într-un document Microsoft Office. În esență, orice informații care provin de la alt computer implică un risc.
Notă     Vor exista câteva excepții notabile, unde nimic nu este ascuns și atacul este imposibil.
Dacă ați ținut computerul într-o cameră încuiată cu lacătul, nu l-ați legat niciodată la o rețea sau la Internet și nu ați introdus niciodată un CD sau o dischetă, atunci ați fi complet în siguranță. Dar asta ar face computerul practic inutil. De exemplu, fără a fi conectat la Internet nu ați avea cum să urmați acest curs de instruire.
Aceeași grijă cu care tratați informațiile ce intră în computer ar trebui să o aveți și când vizitați site-uri Web care vă cer informații, asigurați-vă că sunteți pe un site autentic înainte de a introduce orice fel de date personale. Pentru moment, ar trebui să fiți siguri că vă aflați pe site-ul real al instituției financiare la care sunteți afiliat și nu la un site falsificat care să arate ca cel original. De asemenea, rețineți că atunci când vizitați orice site Web, de fapt descărcați fișiere în spatele scenei, de aceea asigurați-vă că site-urile pe care le vizitați sunt de încredere.
Pagina de pornire Microsoft Update



Cel mai simplu pas pentru securitate este să vă asigurați că software-ul de pe computer este la zi. Microsoft lansează actualizări regulate — probabil ați auzit de ele în presă ca fiind „remedii” — pentru a combate noile amenințări pe măsură ce acestea apar. Aceste actualizări sunt disponibile pentru Microsoft Windows și Microsoft Office.
Un utilizator precaut de computer verifică în mod regulat actualizările și le instalează. Toate actualizările pentru Windows și Office se găsesc în site-ul Microsoft Update.
Aveți posibilitatea să configurați Microsoft Update pentru a descărca automat și a instala noile actualizări, pe măsură ce devin disponibile. Astfel, după ce configurați, acesta le va executa pe toate, singur.

Computer protejat prin software antivirus

Software-ul antivirus ajută la protejarea computerului împotriva virușilor.


Cea mai importantă apărare împotriva virușilor este software-ul antivirus.
Instalați-l, utilizați-l și actualizați-l mereu.
În cazul în care computerul este într-o rețea, probabil că administratorul rețelei se ocupă de aceste lucruri. Acest software este esențial ca apărare împotriva virușilor.
Software-ul antivirus este destinat detectării virușilor cunoscuți. Deoarece viruși noi sunt creați constant, este esențială actualizarea software-ului antivirus. Când un nou virus este creat, producătorii de software antivirus vor avea în mod normal o actualizare disponibilă pentru descărcare pe site-urile Web, în câteva ore.
Pentru mai multe resurse despre programe antivirus, consultați Cartela de referințe rapide de la sfârșitul cursului.

Colecție de imagini privind securitatea, printre care paravan de protecție, virus, cal troian



Există o mulțime de alți pași referitori la securitate despre care trebuie să știți. Iată un scurt rezumat.
  • Instalați software anti-spyware.
  • Utilizați întotdeauna parole puternice.
  • Pentru o securitate chiar mai mare, utilizați un paravan de protecție.
  • Faceți în mod regulat copii de rezervă ale documentelor importante.
În Cartela de referințe rapide de la sfârșitul acestui curs, veți găsi linkuri către mai multe informații.

Panou de citire și Inbox Outlook cu atașări



Una dintre zonele cele mai riscante în fața virușilor și a altor primejdii este poșta electronică. O atașare a unui mesaj de poștă electronică este sursa, în multe cazuri. Uneori doar deschiderea mesajului poate declanșa un virus.
Chiar și atunci când aveți un software antivirus, este posibil ca un nou virus să fi fost lansat de la ultima actualizare a software-ului antivirus. Prin urmare, fiți întotdeauna atent la atașări. Fiți în special circumspect dacă mesajul provine de la cineva pe care nu-l cunoașteți (sau de la care nu așteptați un mesaj) sau dacă linia subiectului sau numele atașării arată ciudat.
Notă    Outlook 2007 deține, de asemenea, câteva măsuri de securitate „în spatele scenei”, pentru a ajuta în tratarea atașărilor. De exemplu, tipurile obișnuite de fișiere care se pot utiliza pentru răspândirea virușilor sunt blocate, astfel încât nu veți primi atașarea.
După ce decideți că un fișier atașat este unul pe care doriți să îl deschideți sau să îl salvați, faceți aceasta printr-un clic cu butonul din dreapta pe pictograma sa din Panoul de citire.
Totuși, dacă sunteți încă îngrijorat că mesajul este infectat cu un virus sau conține alt cod rău intenționat și dacă expeditorul este un prieten sau coleg, cereți-i confirmarea înainte de a deschide mesajul. Dacă mesajul se dovedește a purta un virus, ștergeți-l fără a-l deschide , apoi ștergeți-l din folderul Elemente Șterse .
Sfat     Dacă apăsați SHIFT+DELETE, mesajul se va șterge definitiv într-un singur pas rapid.
Notă     Niciodată  nu ar trebui să deschideți sau să răspundeți unui mesaj suspect de poștă electronică de la o persoană pe care nu o cunoașteți: nu veți face decât să-i confirmați ca adresa de poștă electronică este una activă și validă.

Documente Office și un lacăt



După cum ați văzut în prima lecție, există mai multe amenințări asupra computerului. Vestea bună este că sistemul Office 2007 are caracteristici noi de securitate pentru a vă ajuta să vă mențineți o siguranță sporită în timp ce lucrați cu documentele Microsoft Office. Această lecție vă va arăta mai multe despre riscurile potențiale, în special despre macrocomenzi, și ce face Office pentru a vă proteja.
Pe scurt, sistemul Office 2007 vă ajută la protejarea computerului împotriva oricărei rele intenții, prin dezactivarea automată a oricăror riscuri potențiale de securitate.


Bară de mesaje cu un avertisment de securitate



Să presupunem că ați deschis un document trimis de o colegă. Ea v-a zis că în document sunt informații pe care trebuie să le verificați și că acesta face niște acțiuni care pot să vă ajute la lucru. (Acest set de acțiuni este numit o macrocomandă; în câteva clipe vom vorbi mai mult despre el.) Dar chiar acum, nu reușiți să faceți ca documentul să funcționeze așa cum a zis colega. Ce se întâmplă? Este stricat?
Nu, nu este stricat. Cu toate că macrocomenzile sunt foarte utile, acestea pot conține uneori cod dăunător. Orice fel de riscuri de securitate care se pot identifica sunt automat dezactivate în fișierele Word 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007, Access 2007, Publisher 2007, InfoPath 2007, Visio 2007 și Outlook 2007.
După cum se vede în imagine, știți când s-a dezactivat ceva, deoarece apare un mesaj util în Bara de mesaje care vă spune aceasta. Vă dați seama că este o problemă de securitate după pictograma scut Imagine buton care apare la stânga și aveți posibilitatea să citiți textul din bară pentru a afla mai multe.
Cea mai bună metodă pentru a rămâne în siguranță este să nu faceți nimic. Da, ca și în cazul atașărilor de poștă electronică suspecte, cel mai bun lucru de făcut este să nu vă atingeți de macrocomenzi. Este surprinzător cât de des doriți doar să priviți la un fișier, fără să aveți nevoie să activați absolut nimic.
Avertisment     Dacă modificați oricare dintre setările de securitate implicite, potențialele riscuri de securitate pot să nu fie automat dezactivate. Dar, cât timp nu modificați setările de securitate din spatele scenei, Bara de mesaje va apărea mereu când Office a dezactivat ceva dintr-un fișier cu potențial distructiv.


O macrocomandă

O macrocomandă poate executa rapid o secvență de pași și comenzi ce altfel ar consuma timp.


Deci, ce sunt macrocomenzile și cum vă afectează acestea?
O macrocomandă reprezintă o metodă rapidă de a îndeplini o serie de pași. Este un program mic scris pentru a automatiza etapele. În loc de a face manual o serie de comenzi, acestea pot fi automatizate prin executarea unei macrocomenzi. De exemplu, aveți posibilitatea să utilizați o macrocomandă pentru a introduce date, în loc să le tastați de fiecare dată, sau pentru a realiza proceduri matematice pe un subset al datelor dintr-o foaie de date. Acestea economisesc enorm de mult timp și sunt lucruri foarte utile. Macrocomenzile pot fi salvate ca parte a unui document Microsoft Office în Word, Excel, PowerPoint sau în Access.
De ce contează aceasta? Deoarece macrocomenzile sunt mici porțiuni de cod, acestea pot conține un virus. Dintre toate riscurile de securitate ce se pot întâlni în documentele Microsoft Office, macrocomenzile sunt de departe cele mai potrivite. De aceea, o veste bună e că ediția Office 2007 detectează macrocomenzile și le dezactivează.

Controalele ActiveX și programele de completare

Virușii pot intra în documentele Office și prin controalele ActiveX sau programele de completare. La fel ca macrocomenzile, controalele ActiveX și programele de completare sunt de obicei utile, dar, de asemenea, acestea pot fi utilizate în scopuri dăunătoare. Ca potențiale riscuri de securitate, acestea vor declanșa avertismentul de securitate în Bara de mesaje și vor fi dezactivate, oferindu-vă șansa de a le activa dacă doriți.

Figură cu documente Microsoft Office

Bara de mesaje cu mesajul despre conținutul activ care se dezactivează
Editorii au certificate pe care le pot utiliza pentru a semna macrocomenzi și alte tipuri de cod

Butonul Opțiune din Bara de mesaje și din caseta de dialog Opțiuni de securitate Microsoft Office



Deci, citiți tot conținutul text al fișierului și considerați că trebuie să activați aceste macrocomenzi. Faceți clic pe butonul Opțiuni din Bara de mesaje și se deschide caseta de dialog Opțiuni de securitate Microsoft Office, unde aveți posibilitatea să le activați.
Opțiunile exacte disponibile în această casetă de dialog vor depinde de tipul de risc potențial de securitate identificat. După cum s-a menționat anterior, macrocomenzile sunt cel mai probabil motiv pentru care sunteți anunțați de un risc de securitate într-un fișier Microsoft Office, cum ar fi dacă macrocomanda este semnată sau nu și dacă provine de la un editor de încredere.
Se poate opta pentru a lăsa riscurile potențiale de securitate dezactivate, activați macrocomanda (sau alt tip de cod) doar pentru această ocazie, sau, dacă este semnat, acordați încredere oricărui tip de cod de la acel editor. Dacă acordați încredere oricărui cod de la acel editor, editorul este adăugat la lista de editori de încredere și nu vi se va mai solicita la fiecare fișier să luați o decizie pentru fiecare porțiune de cod de respectivul editor.
Dacă un fișier conține mai multe macrocomenzi, alegerea se va aplica la toate macrocomenzile — aveți posibilitatea să alegeți să activați una, nu și pe celelalte. Cu toate acestea, dacă un fișier conține macrocomenzi și alte tipuri de riscuri de securitate posibile, cum ar fi legături la date externe, vi se va oferi o opțiune pentru fiecare tip de risc potențial de securitate și veți avea capacitatea, de exemplu, să activați un tip de risc de securitate, dar nu pe celelalte.


Faceți clic pe butonul Activitate practică în Word pentru a deschide fereastra programului Word și fereastra instrucțiunilor practice

Dimensiune descărcare: 26 KO (<1 min la 56 Kbps)


Activitate practică în Word
Aveți probleme cu sesiunile de activitate practică?
AjutorConsultați sfaturile noastre de depanare




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu