marți, 21 ianuarie 2014

Office Open XML I: Explorarea formatelor Office Open XML

Office Open XML I: Explorarea formatelor Office Open XML

Despre acest curs

Acest curs include:
  • Două lecții în ritm propriu și o sesiune de exerciții pentru experiență practică. Sesiunile de practică necesită Word 2007.
  • Un scurt test la sfârșitul fiecărei lecții; testele nu sunt notate.
  • O Cartelă de referințe rapide pe care o obțineți în urma cursului.

Obiective

După terminarea acestui curs veți ști să:
  • Selectați cel mai bun format Office Open XML pentru fiecare proiect Word, Excel și PowerPoint.
  • Explorați și înțelegeți componentele XML ale unui document în format Office Open XML.
Dacă sunteți familiarizat deja cu trăsăturile generale ale noilor formate Office Open XML și înțelegeți componentele unui pachet ZIP Office Open XML, consultați cursul „Office Open XML II: Editarea documentelor în XML” și „Office Open XML III: Particularizarea Panglicii”, ambele în curs de apariție.

Despre autor

Stephanie Krieger este MVP Microsoft Office System și consultant profesionist în documente. Ea este și autoarea a două cărți, Advanced Microsoft Office Documents 2007 Edition Inside Out (în limba engleză) și Microsoft Office Document Designer (în limba engleză). Stephanie publică un blog (în limba engleză) - unde aveți posibilitatea să îi adresați întrebări și să găsiți multe sfaturi despre Microsoft Office.

Știți că noile formate de fișier 2007 Office system sunt bazate pe XML, dar ce înseamnă de fapt acest lucru? În acest curs învățați despre formatele de fișiere disponibile pentru Word, Excel și PowerPoint, inclusiv cum să vedeți de ce format aveți nevoie. Apoi veți examina un fișier în format Office Open XML pentru a afla informații generale despre cum sunt structurate noile formate de fișier.
Deși nu este necesar ca un utilizator Microsoft Office să lucreze în XML pentru a lucra eficient cu programele 2007 Office system, acest curs vă va ajuta să înțelegeți suportul XML din spatele documentelor 2007 Office system. Nu este necesar să aveți experiență preliminară cu XML sau în programare. Acest curs este însă adresat utilizatorilor Microsoft Office care sunt interesați să lucreze direct cu structura fișierelor XML.
Pentru a afla mai multe despre acest curs, citiți textul în acest curs, Obiective și Despre acest curs sau căutați în cuprins. Apoi faceți clic pe Următorul pentru a începe prima lecție.
Pictograme Excel, PowerPoint și Word 2007

Noile formate de fișier din 2007 Office system deschid o nouă lume de posibilități pentru documentele Word, Excel și PowerPoint.


Creați documente utilizând Word, Excel și PowerPoint. Așadar, ce trebuie să cunoașteți despre noile extensii de fișier pentru a lucra mai eficient în programele 2007 Office system?
Utilizând informațiile furnizate în această lecție, veți înțelege elementele de bază pentru lucrul cu noile formate de fișiere, inclusiv cum să selectați formatul corect în funcție de cerințele dvs. și cum să lucrați cu fișierele 2007 Office system în versiunile anterioare de Microsoft Office.
Folder comprimat ce conține mai multe componente de document

Formatele Office Open XML utilizează tehnologia ZIP pentru a comprima și compartimenta automat conținutul din documentele 2007 Office system.


Formatele Office Open XML reduc dimensiunea fișierelor, simplifică depanarea documentelor și facilitează protejarea informațiilor sensibile din documente. Cum fac acest lucru?
  • Noile formate de fișier utilizează tehnologia ZIP pentru a comprima automat fișierele. Fără a fi necesar un alt software, fișierele sunt comprimate de fiecare dată când le salvați, menținând fișierele la o dimensiune mult mai mică decât formatele anterioare ale documentelor Microsoft Office.
  • Fișierele în format Office Open XML sunt modulare: tipurile diferite de informații sunt stocate independent. Fiecare document este de fapt un pachet ZIP care conține mai multe fișiere, de exemplu, unul pentru corpul documentului, unul pentru anteturi și unul pentru comentarii. Prin urmare, dacă apare o eroare într-o componentă de document, celelalte componente rămân neafectate, simplificând foarte mult recuperarea conținutului.
  • XML este un limbaj de marcare, asemănător cu conceptul de marcare a documentului pentru efectuarea de modificări. Mai exact, conținutul documentului, precum și datele salvate de Word, Excel sau PowerPoint pentru a formata și gestiona acel conținut sunt accesibile în egală măsură. Așadar, aveți posibilitatea să accesați cu ușurință informațiile cuprinse în documente și să contribuiți la împiedicarea partajării informațiilor sensibile.
Note    
  • Deși un document în format Office Open XML conține mai multe fișiere, nu este necesar să vedeți aceste fișiere separate decât dacă doriți special acest lucru. Utilizarea noilor formate nu vă solicită să faceți nimic diferit atunci când creați documente.
  • Tipurile de fișiere pe care le cunoașteți din versiunile anterioare de Microsoft Office (cum ar fi .doc pentru Word, .xls pentru Excel și .ppt pentru PowerPoint, denumite adesea formate de fișier „moștenite”) sunt în continuare disponibile.  
Formate Office Open XML în Word, Excel și PowerPoint

Formatele Office Open XML cu și fără macrocomenzi activate sunt disponibile atât pentru documente și șabloane din Word, Excel și PowerPoint, cât și pentru expuneri PowerPoint.


Extensiile de fișier pentru formatele Office Open XML utilizează patru caractere. Majoritatea acestor extensii de fișier încep cu extensiile formate din trei caractere pe care le cunoașteți din versiunile anterioare, cum ar fi .doc și .xls, apoi adaugă la sfârșit un al patrulea caracter (în majoritatea cazurilor, litera x sau litera m).
  • Litera x de la sfârșitul unei extensii de fișier (cum ar fi .docx sau .xlsx) arată că în fișier nu se pot stoca macrocomenzi.
  • Litera m de la sfârșitul unei extensii de fișier (cum ar fi .docm sau .xlsm) indică faptul că aveți posibilitatea să stocați macrocomenzi în fișier.
Sunt disponibile mai multe tipuri de fișiere, cum ar fi documente și șabloane, în formate cu și fără macrocomenzi activate.
Notă     Fișierele fără macrocomenzi reprezintă o modalitate simplă de a ajuta la protecția securității și confidențialității conținutului dvs. De exemplu, când terminați un document care conține un set de macrocomenzi particularizate, poate că doriți să salvați o copie fără macrocomenzi a documentului, pentru a o partaja cu alții. Însă atunci când doriți să salvați macrocomenzi în document, nu uitați să modificați opțiunea Tip fișier într-un format activat pentru macrocomenzi atunci când salvați fișierul.

Format implicit de fișier

Pentru a contribui la protejarea computerului de macrocomenzi rău intenționate, formatele fără macrocomenzi sunt formatele de fișier implicite pentru Word, Excel și PowerPoint. Mai exact, .docx pentru un document Word, .xlsx pentru un registru de lucru Excel și .pptx pentru o prezentare PowerPoint. Pentru a modifica formatul de fișier implicit pentru documentele noi pe care le salvați în oricare dintre programele menționate, procedați astfel:
  1. În Word, Excel sau PowerPoint, faceți clic pe Butonul Microsoft OfficeImagine buton, apoi faceți clic pe Opțiuni <program>, aflat în partea de jos a meniului.
  2. În caseta de dialog care se deschide, faceți clic pe fila Salvare.
  3. Din lista etichetată Se salvează în următorul format, selectați tipul de fișier pe care doriți să îl utilizați ca implicit.
Sunt disponibile câteva tipuri de fișiere de document, șablon și bazate pe Web ca formate implicite pentru Word și Excel. Pentru PowerPoint, implicit trebuie să fie un format de prezentare, dar este posibil să selectați din formate Office Open XML cu sau fără macrocomenzi sau să utilizați formatul de prezentare moștenit.
Fila Aspect pagină din Word; fila Proiect din Excel

Fig. 1  Temele se găsesc în fila Aspect pagină din Word sau Excel sau în fila Proiect din PowerPoint. Fișierele temă (.thmx) și fișierele efecte de temă (.eftx) sunt tipuri de fișiere noi în 2007 Office system.
Fig. 2  Deși era posibil să salvați tipurile de diagrame particularizate în versiunile anterioare de Excel, surplusul de șabloane de diagrame din Excel 2007 (fișiere .crtx) vă permite să salvați diagramele în șabloane individuale, făcându-le mai simplu de partajat. Găsiți opțiunea Salvare ca șablon în fila Instrumente proiectare diagramă.


Tipurile de fișiere în formatul Office Open XML sunt disponibile pentru toate tipurile de fișiere pe care le cunoașteți deja (cum ar fi documente și șabloane din Word; registre de lucru, șabloane și programe de completare din Excel; și prezentări, șabloane, programe de completare și expuneri din PowerPoint). În plus, sunt disponibile și câteva tipuri de fișiere noi pentru noile caracteristici 2007 Office system; printre acestea se numără:
  • Temele de document, disponibile în Word, Excel și PowerPoint, utilizează extensia de fișier .thmx. Când salvați un set particularizat de culori temă sau fonturi temă, acestea sunt salvate ca fișiere .xml, iar efectele de teme sunt salvate utilizând formatul de fișier .eftx.
  • Noile șabloane de diagrame Excel utilizează extensia de fișier .crtx.
Note    
  • Aveți posibilitatea să salvați tema activă de document ca temă particularizată sau să vă creați propriile seturi de culori sau fonturi de temă, direct din grupul Teme din fila Aspect pagină din Panglica din Word sau Excel sau din fila Proiect din PowerPoint. Însă efectele de temă particularizată se pot crea doar utilizând XML.
  • Pentru a utiliza șabloanele de diagramă pe care le salvați, deschideți folderul de șabloane din partea de sus a casetei de dialog Inserare diagramă. Pentru a accesa această casetă de dialog, în Excel, în fila Inserare, în grupul Diagrame, faceți clic pe Lansator casetă de dialogImagine buton. Șabloanele de diagramă nu se pot deschide ca fișiere Excel independente.

Comanda Modificare stiluri și lista Set de stiluri

După ce salvați un șablon în folderul Stiluri rapide, numele șablonului devine disponibil în lista Set de stiluri afișată aici. Accesați această listă din fila Pornire a grupului Stiluri.


Pe lângă noile tipuri de fișiere, noile locații ale fișierelor oferă avantaje unice pentru lucrul cu șabloanele Word.
Aveți posibilitatea să utilizați șabloanele Word la fel ca întotdeauna. Cu toate acestea, pentru o funcționalitate unică, este posibil, de asemenea, să salvați un șablon Word (un fișier .dotx) într-una dintre următoarele locații noi:
  • Când salvați un șablon Word în folderul Stiluri rapide, setul de stiluri rapide de paragraf și caractere din acel șablon este disponibil pentru a fi adăugat în orice document printr-un singur clic. Pentru a salva un șablon de set de stiluri pentru orice document activ, găsiți opțiunea Salvare ca set de stiluri rapide în partea de jos a listei Set de stiluri.
Sfat     Când salvați un nou set de stiluri din documentul activ, acel set cuprinde stilurile care apar în galeria Stiluri din fila Pornire (precum și orice stiluri de paragraf sau de caractere pe care le stabiliți drept Stiluri rapide, dar optați să nu le afișați).
  • Când salvați un șablon Word în folderul Blocuri componente document (vedeți locațiile de folder menționate mai jos) sau în folderul Lansare în execuție Word, intrările de blocuri componente salvate în acel șablon devin disponibile în toate documentele. În plus, aveți posibilitatea să salvați din orice document noile intrări de blocuri componente în acel șablon.
Folderele menționate aici se pot găsi într-una dintre locațiile următoare, în funcție de sistemul dvs. de operare:
  • Windows Vista: C:\Users\[nume utilizator]\AppData\Roaming\Microsoft\
  • Windows XP: C:\Documents and Settings\[nume utilizator]\Application Data\Microsoft\
Aflați cum să lucrați cu stilurile rapide și cu blocurile componente, dar și cu teme și alte caracteristici discutate în această lecție, în cartea Imaginea coperții lucrării Advanced Microsoft Office Documents 2007 Edition Inside Out (în limba engleză), scrisă de autorul acestui curs.


Opțiunea Conversie din meniu, sub Butonul Microsoft Office

Pentru a face upgrade la un fișier moștenit la formatele Office Open XML, utilizați opțiunea Conversie de sub Butonul Microsoft Office. (Acea opțiune este afișată aici pentru Word, dar este disponibilă și în Excel și PowerPoint.)


Când deschideți în programele 2007 Office system un fișier în format moștenit, veți vedea că unele caracteristici (cum ar fi temele) sunt dezactivate.
Alte caracteristici pot oferi opțiuni moștenite atunci când sunt utilizate într-un fișier în format moștenit. De exemplu, în Word, atunci când faceți clic pe SmartArt (în fila Inserare) având deschis un document în format moștenit, Galeria nomograme din versiunea anterioară a Microsoft Office este funcționalitatea disponibilă.
Pentru a activa în fișiere toate funcționalitățile 2007 Office system, efectuați conversia fișierelor în format moștenit la formate Office Open XML. Pentru aceasta, faceți clic pe Butonul Microsoft OfficeImagine buton, apoi faceți clic pe Conversie. Veți primi o avertizare care vă anunță că fișierul inițial va fi înlocuit de fișierul în format Office Open XML.
  • În Word, pentru a termina conversia, faceți clic pe OK în mesajul de avertizare, apoi salvați documentul. Dacă închideți documentul fără să-l salvați, conversia nu se va finaliza.
  • În Excel sau PowerPoint, atunci când faceți clic pe OK pentru a închide mesajul de avertizare, upgrade-ul se termină automat și nu se poate anula.
Notă     Când efectuați conversia unui document Word moștenit la un document în format Office Open XML, trebuie să aplicați formatări pregătite pentru teme (cum ar fi stiluri de paragraf care utilizează fonturi de temă și culori de temă), pentru a face posibilă vizualizarea rezultatului modificării temei în acel document. Pentru a aplica rapid stiluri de paragraf pregătite pentru temă, aplicați un set de stiluri rapide Word 2007 (discutat anterior în această lecție).


Mesaj care oferă descărcarea unui pachet de compatibilitate

Utilizatorilor Microsoft Office 2003, XP sau 2000 li se solicită automat să descarce un pachet de compatibilitate prima dată când încearcă să deschidă un fișier 2007 Office system salvat într-unul din formatele Office Open XML.


Când trebuie să partajați fișiere 2007 Office system cu utilizatori ai versiunilor anterioare de Microsoft Office, aveți două opțiuni principale:
  • Utilizatorilor Microsoft Office 2003, XP sau 2000 li se solicită automat să descarce și să instaleze un pachet de compatibilitate gratuit atunci când încearcă să deschidă pentru prima dată un fișier 2007 Office system salvat într-unul din formatele Office Open XML.
  • Aveți posibilitatea să salvați o copie a fișierului 2007 Office system în format moștenit.
Notă     Dacă alegeți această opțiune, observați modificările dimensiunii fișierelor. Fișierele care conțin multe ilustrații de tip nou 2007 Office system (de exemplu, o prezentare PowerPoint care conține ilustrații SmartArt pe multe diapozitive) pot avea o dimensiune mai mare atunci când sunt salvate într-un format de fișier moștenit.
Pentru a păstra abilitatea de a edita noi tipuri de conținut (cum ar fi diagrame SmartArt) atunci când editați în continuare fișierul în format Office Open XML în versiunea 2007 Office system a programului aplicabil, utilizați instrucțiunile următoare:
  • Pentru Excel și PowerPoint, pentru a menține funcționalitatea tuturor tipurilor noi de conținut atunci când editați în continuare fișierul utilizând 2007 Office system, păstrați fișierul în formate Office Open XML.
  • În Word, pentru a păstra funcționalitatea unor tipuri de obiecte (cum ar fi ilustrațiile SmartArt), se poate să fie necesar să efectuați conversia documentului înapoi la un format Office Open XML după ce acesta a fost salvat într-o versiune anterioară. Dacă apare [Mod compatibilitate] în bara de titlu din Word 2007, chiar dacă fișierul este salvat într-un format Office Open XML, utilizați opțiunea Conversie de sub Butonul Microsoft Office pentru a obține din nou funcționalitatea acestor obiecte.
Pictograme Word, Excel și PowerPoint

Sunteți dornici să vedeți ce este înăuntrul fișierelor Word, Excel și PowerPoint?

Format de fișier Word, semnul egal și pachet de fișiere și foldere

Un fișier în format Office Open XML este de fapt un pachet de fișiere și foldere combinate și comprimate automat utilizând tehnologia ZIP.

Așa cum s-a menționat în lecția precedentă, toate fișierele în formatul Office Open XML utilizează tehnologia de comprimare ZIP. De fapt, fiecare fișier în format Office Open XML este un set de fișiere comprimate în ceea ce este cunoscut drept pachet ZIP.
Dacă modificați extensia de fișier a oricărui format Office Open XML în .zip, aveți posibilitatea să deschideți acel pachet ZIP în Windows Explorer pentru a vedea toate părțile de document XML, cum ar fi nivelul superior al pachetului ZIP, ale unui document Word exemplu, afișat în imagine.
Notă     După ce schimbați extensia de fișier a unui document în format Office Open XML în .zip, programul care l-a inițiat (Word, Excel sau PowerPoint) va recunoaște și va deschide în continuare acel fișier. Cu toate acestea, pentru o utilizare mai simplă, este întotdeauna o idee bună să modificați extensia de fișier înapoi la extensia de fișier inițială din formatul Office Open XML după ce terminați lucrul cu conținutul acelui pachet ZIP.
Caseta de dialog Salvare care afișează extensia de fișier în caseta cu numele fișierului este .zip, dar tipul de fișier este tot .docx

Observați că, atunci când schimbați extensia de fișier pentru un fișier în format Office Open XML în .zip, tipul de fișier nu se schimbă.


Pentru a modifica extensia de fișier în .zip, procedați astfel:
  1. Având deschis fișierul în programul său sursă (cum ar fi Word 2007), faceți clic pe Butonul Microsoft Office, apoi faceți clic pe Salvare ca.
  2. În caseta de dialog Salvare ca, în caseta Nume fișier, tastați între ghilimele întregul nume al fișierului. Includeți extensia de fișier .zip așa cum vedeți aici. Apoi faceți clic pe Salvare. Această acțiune creează o copie a fișierului cu extensia .zip.
Ca alternativă la metoda precedentă, aveți posibilitatea să editați numele de fișier în Windows Explorer (selectați fișierul, apoi apăsați pe F2 pentru a edita numele fișierului) și tastați pur și simplu extensia .zip la sfârșitul numelui fișierului. Dacă utilizați această metodă, pentru cele mai bune rezultate, creați mai întâi o copie a fișierului drept copie de rezervă. Observați că extensiile de fișier trebuie să fie vizibile pentru ca această metodă să funcționeze.
Important     Dacă nu vedeți extensiile de fișier atunci când vizualizați fișierele în caseta de dialog Deschidere sau Salvare ca sau în Windows Explorer, modificați această setare înainte de a continua. Pentru aceasta, faceți clic pe butonul Start, apoi faceți clic pe Computer (în Windows Vista) sau pe Computerul meu (în Windows XP) pentru a deschide Windows Explorer. (De asemenea, Windows Explorer se poate deschide apăsând sigla Windows+E.) Apoi, procedați astfel:
  • În Windows Vista, faceți clic pe butonul Organizare, apoi faceți clic pe Opțiuni folder și căutare.
  • În Windows XP, în meniul Instrumente, faceți clic pe Opțiuni folder.
În caseta de dialog Opțiuni folder, fila Vizualizare, debifați caseta de selectare de la setarea Se ascund extensiile pentru tipurile de fișiere cunoscute.


Exemplu de pachet Zip în format Office Open XML

Un exemplu de pachet ZIP în format Office Open XML.


După ce salvați o copie a fișierului cu extensia .zip, aveți posibilitatea să deschideți pachetul ZIP în Windows Explorer pentru a-i vedea conținutul, la fel cum ați deschide orice folder comprimat (zip).
Când deschideți orice pachet ZIP Office Open XML, vedeți un folder _rels și fișierul [Content_Types].xml, despre care vom discuta mai târziu. Majoritatea tipurilor de fișiere Office Open XML conțin, de asemenea, folderul docProps care stochează proprietățile de fișier.
Folderul word afișat aici indică faptul că este fișier Word 2007. În locul acestui folder, un pachet ZIP Excel 2007 va conține un folder denumit xl, iar un pachet ZIP PowerPoint 2007 va conține un folder denumit ppt.
Notă     Deși este posibil să vizualizați conținutul unui pachet ZIP Office Open XML cu orice software proiectat pentru vizualizarea fișierelor care utilizează tehnologia de comprimare ZIP, unele dintre aceste instrumente nu vor afișa structura folderului, care reprezintă o parte esențială a gestionării pachetului ZIP Office Open XML. Când deschideți pachetul ZIP în Windows Explorer, structura folderului este întotdeauna vizibilă.


Exemplu de pachet Zip care include folderul rels, folderul word pentru conținutul documentului principal și fișierul ContentTypes

Cu toate că unele pachete ZIP cuprind foldere de nivel superior suplimentare (cum ar fi cele pentru particularizarea barei de instrumente Acces rapid sau a Panglicii), fiecare pachet ZIP conține folderul _rels, fișierul [Content_Types].xml și un folder pentru conținutul fișierului principal (în acest caz, word).


Rețineți că folderele și fișierele dintr-un pachet ZIP se combină pentru a crea un singur document. În pachetul ZIP afișat,
Explicație 1 Folderul _rels conține un fișier denumit .rels, care stochează informații despre relațiile dintre elementele din pachetul ZIP. Fișierul .rels ajută programele 2007 Office system să găsească componentele de document atunci când deschid un document. Acesta este un fișier important de reținut atunci când adăugați sau eliminați conținut dintr-un pachet ZIP Office Open XML.
Explicație 2 Folderul documentului principal, cum ar fi folderul word prezentat aici, stochează conținutul principal al documentului, orice suport media (cum ar fi imagini) din document și mai multe elemente de document cum ar fi setări, anteturi și teme. Veți vedea ca folderul documentului principal conține și un folder _rels propriu, în care sunt definite relațiile dintre elementele din folderul documentului principal.
Explicație 3 Fișierul [Content_Types].xml conține definițiile tipurilor de conținut incluse în pachetul ZIP, cum ar fi documentul principal, tema documentului și proprietățile fișierului. De asemenea, acest fișier stochează definițiile extensiilor de fișier utilizate în pachetul ZIP, cum ar fi formatele de fișier (de exemplu png sau jpeg) ale imaginilor incluse într-un document. Notă Fișierele XML care formează un pachet ZIP Office Open XML, cum ar fi document.xml, sunt denumite adesea părți XML sau părți de document.
Aflați mai multe despre cele trei componente ale pachetului ZIP descrise aici în ecranele care urmează.


Exemplu de relație Office Open XML pentru conținutul principal al corpului documentului Word 2007

Exemplul de relație Office Open XML afișat aici se referă la conținutul principal al corpului unui document Word 2007. Această relație informează Word 2007 că fișierul denumit document.xml conține corpul documentului.


În folderul _rels din nivelul superior al unui pachet ZIP, fișierul denumit .rels definește relațiile dintre fișierele principale din pachetul ZIP și schema Office Open XML aplicabilă.
Notă     O schemă XML este o descriere a structurii și limitelor unui tip de fișier XML dat, pe lângă componentele de bază ale limbajului XML. În formatele Office Open XML sunt utilizate mai multe scheme.
De exemplu, priviți o intrare din fișierul .rels într-un pachet ZIP Word 2007 afișat în imagine. Acest exemplu definește rolul fișierului document.xml în acest pachet ZIP.
  • ID-ul relației (în acest caz, rId1) furnizează pur și simplu un identificator unic pentru fișierul menționat.
  • Tipul (type) reprezintă tipul de relație definită din schema Office Open XML aplicabilă. În acest caz, fișierul document.xml este definit ca tip officeDocument. Aceste informații informează Word 2007 că fișierul document.xml conține corpul documentului.
  • Ținta (target) este locația fișierului menționat în pachetul ZIP. În exemplul afișat, fișierul document.xml este amplasat în folderul word .
Alte foldere dintr-un pachet ZIP pot conține folderele lor _rels proprii pentru a defini relațiile din acel folder. De exemplu, folderul documentului principal conține întotdeauna un folder _rels la nivelul documentului. În cazul unui document Word, fișierul cuprins în folderul _rels de la nivelul documentului este denumit document.xml.rels.
Notă     Pe lângă faptul că definesc relațiile pentru părți XML dintr-un pachet ZIP, fișierele de relație pot conține și definiții pentru relațiile cu fișierele externe. De exemplu, dacă textul documentului conține hyperlinkuri, fișierul document.xml.rels va include o referire la o relație separată pentru fiecare hyperlink.
Două tipuri de definiții dintr-un fișier [Content_Types].xml

Un fișier [Content_Types].xml include două tipuri de definiții pentru conținutul pachetului ZIP: unul pentru tipurile de fișiere incluse în pachetul ZIP și altul pentru părțile XML.


[Content_Types].xml identifică tipurile de conținut principale din document, cum ar fi corpul principal, stilurile, setările și proprietățile de fișier ale documentului. După cum am menționat anterior, acest fișier identifică, de asemenea, tipurile de fișiere incluse în pachetul ZIP.
Explicație 1 Fiecare tip de fișier din pachetul ZIP, inclusiv .xml, .rels și oricare alte fișiere (cum ar fi fișierul imagine .png menționat în imagine) este identificat cu o referință Default Extension.
Explicație 2 Tipurile principale de conținut (de obicei cele pentru care există o parte XML separată în pachetul ZIP) sunt indicate cu o referință Override PartName. Override PartName este exprimată ca o cale către partea XML din pachetul ZIP (cum ar fi /word/document.xml).
Atât referințele Default Extension, cât și cele Override PartName furnizează o definiție Content Type, așa cum vedeți în exemplele din imagine, provenite din schema aplicabilă.
Sfat     Nu trebuie să memorați lucruri precum referințe la schemă pentru a edita părți într-un pachet ZIP; se poate să copiați pur și simplu acele informații din pachetul ZIP al oricărui document care utilizează același tip de conținut.


Cuprinsul folderului word în pachetul ZIP al uni document Word 2007 nou, necompletat

Imaginea afișată aici afișează conținutul folderului word din pachetul ZIP al unui document Word 2007 (.docx) nou, necompletat.


Când deschideți folderul documentului principal într-un pachet ZIP Office Open XML, cum ar fi exemplul afișat în imagine pentru folderul word dintr-un pachet ZIP de documente Word 2007, este posibil să vedeți mai multe părți XML și foldere suplimentare.
  • Acest folder conține un folder _rels propriu, care conține fișierul document.xml.rels. Acel fișier conține relațiile pentru părțile XML pe care le vedeți aici (cum ar fi document.xml și fontTable.xml). Acest folder poate conține și fișiere .rels suplimentare, în funcție de conținutul acelui document anume.
  • Folderul theme pe care îl vedeți aici conține definiția temei de document utilizată în acest document, inclusiv culori de temă, fonturi de temă și efecte de temă.
  • Părțile XML pe care le vedeți aici variază în funcție de tipul de fișier. Documentele pe care le creați în Word 2007 au întotdeauna părțile XML afișate aici și pot conține alte părți, în funcție de conținutul documentului (cum ar fi o parte pentru fiecare antet sau subsol sau una pentru comentarii).
  • Folderul word poate conține și alte foldere, în funcție de conținutul fișierului. De exemplu, dacă fișierul dvs. conține imagini, veți vedea un folder media care conține fiecare imagine din document stocată ca fișier imagine distinct.
  •  
Conținutul folderului xl pentru un document Excel 2007 necompletat și conținutul unui folder ppt pentru un document PowerPoint 2007 necompletat

Explicație 1 Conținutul unui folder xl pentru un document Excel 2007 (.xlsx) necompletat.
Explicație 2 Conținutul unui folder ppt pentru un document PowerPoint 2007 (.pptx) necompletat.


Când deschideți pachetul ZIP pentru un fișier Excel 2007 sau PowerPoint 2007, veți vedea mai multe elemente care arată la fel ca în pachetul ZIP Word 2007 afișat în ecranele precedente. Însă, odată ce deschideți folderele xl sau ppt (numele de folder al documentului principal pentru fișierele Excel 2007, respectiv PowerPoint 2007), veți găsi câteva diferențe.
  • În locul părții document.xml, vedeți o parte workbook.xml pentru fișierele Excel 2007 și o parte presentation.xml pentru fișierele PowerPoint 2007, împreună cu alte părți XML specifice programului (cum ar fi styles.xml pentru Excel și tableStyles.xml pentru PowerPoint). La fel ca în documentele Word 2007, pot exista părți XML suplimentare pentru tipuri de conținut suplimentar.
  • Fișierele PowerPoint 2007 conțin subfoldere suplimentare pentru diapozitive: slides, slideLayouts și slideMasters, în care găsiți părți XML separate pentru fiecare diapozitiv, aspect de diapozitiv și respectiv diapozitiv coordonator cuprins în prezentare.
  • Fișierele Excel 2007 conțin subfoldere suplimentare pentru foile de lucru și pentru setările de imprimare. Folderul worksheets conține o parte XML separată pentru fiecare foaie de lucru din registrul de lucru.
Faceți clic pe butonul Activitate practică în Word pentru a deschide fereastra programului Word și fereastra cu instrucțiunile de practică

Dimensiune descărcare: 11 KO (<1 min la 56 Kbps)


Activitate practică în Word
Aveți probleme cu sesiunile de activitate practică?
AjutorConsultați sfaturile noastre de depanare


Este momentul să deschideți documentul dvs. Word 2007. În această activitate practică veți salva un nou document Word 2007 cu extensia de fișier .zip, apoi veți deschide pachetul ZIP al acelui document și veți parcurge o mare parte din conținutul lui.
Notă     Deși această activitate practică are loc în Word 2007, aveți posibilitatea să accesați pachetul ZIP al unui document Excel 2007 sau PowerPoint 2007 utilizând aceeași metodă.

Despre sesiunea de activitate practică

Când faceți clic pe Activitate practică în Word, pe computer se va descărca un document pentru practică, se va deschide Word și va apărea o fereastră separată cu instrucțiuni privind activitatea practică. Notă     Este necesar să aveți Word 2007 instalat pe computer.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu